En kvinna på promenad med sin hund i Hongkong på torsdagen. En hund i Hongkong har testats positivt för den nya coronaviruset, men bedöms inte kunna föra smittan vidare
En kvinna på promenad med sin hund i Hongkong på torsdagen. En hund i Hongkong har testats positivt för den nya coronaviruset, men bedöms inte kunna föra smittan vidare Bild: Kin Cheung/AP/TT

Hund i viruskarantän – smittar troligen inte

En hund i Hongkong har testats positivt för det nya coronaviruset. Inget tyder på att hundar kan sprida smitta men svenska myndigheter följer utvecklingen.
– Tills vi vet mer, så kanske det är bättre att man inte gosar lika tätt med sin hund om man själv är sjuk, säger Karl Ståhl vid SVA.

ANNONS

En hund har testats "svagt positivt" för viruset sars-cov-2, enligt ett uttalande från Hongkongs jordbruksmyndighet (AFCD). Hunden har placerats i karantän för fortsatt provtagning. Den kommer inte att återlämnas till ägaren förrän testresultaten är negativa, säger departementet i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera experter, bland annat från WHO, anser enligt nyhetskanalen CNN att det är sannolikt att hunden har smittats av en människa. Men bedömningen är också att eftersom sällskapsdjur i allmänhet inte uppvisar symtom så är det osannolikt att de sprider smittan vidare.

"Undvik pussar"

Bedömningen delas av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Sverige.

– Det finns ingenting i dagsläget som tyder på att hundar kan bli sjuka eller sprida smitta, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog vid SVA.

ANNONS

Han understryker att även om hunden testats svagt positivt så är det inte säkert att den bär på en aktiv infektion.

– Det kan vara så att den bara bär viruset, att den blivit kontaminerad av miljön eller en smittad människa. Så vi vet inte säkert om hundar kan bli smittade.

För säkerhets skull rekommenderar AFCD i Hongkong ändå att djurägare tvättar händerna efter att ha umgåtts med sina djur och undviker "pussar", enligt CNN.

Inga tester på djur

Karl Ståhl manar också till viss försiktighet, och god hygien, för att inte sjuka ska riskera att smitta sina sällskapsdjur.

– Sjuka människor som utsöndrar viruset kanske ändå ska vara mer restriktiva i sina kontakter med husdjur, precis som med sina andra familjemedlemmar. Det är också det man rekommenderar på OIE, Världshälsoorganisationen för djurhälsa.

Några planer på att testa husdjur vars ägare smittats finns inte i Sverige.

– Inte i dagsläget, men vi följer situationen i Hongkong och ser vad de kommer fram till. Vi kommer att följa de rekommendationer som finns. Vi har möjlighet att testa både människor och djur för coronavirus i vårt labb. Men i dagsläget finns inga rekommendationer om att testa, säger Karl Ståhl.

Britt-Marie Seibold/TT

Enligt medieuppgifter är det en hund av rasen pomeranian som testats positivt för coronaviruset i Hongkong. Det här är en hund av samma ras. Arkivbild
Enligt medieuppgifter är det en hund av rasen pomeranian som testats positivt för coronaviruset i Hongkong. Det här är en hund av samma ras. Arkivbild Bild: Kankanit Wiriyasajja/AP/TT
En Pekingbo på promenad med sin hund på torsdagen. Uppgifter om att en hund i Hongkong har smittats av viruset har väckt internationell uppmärksamhet.
En Pekingbo på promenad med sin hund på torsdagen. Uppgifter om att en hund i Hongkong har smittats av viruset har väckt internationell uppmärksamhet. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Den 28 februari meddelade myndigheten AFDC, som hanterar frågor om djurhälsa i Hongkong, att en hund har testats "svagt positivt" för coronaviruset sars-cov-2.

Hunden placerades i karantän. Den 4 mars meddelade AFDC att fortsatt provtagning gett samma resultat.

Myndigheten säger att det inte finns några belägg för att sällskapsdur kan smittas av sjukdomen covid-19, som orsakas av den nya coronaviruset, eller att de själva kan bli sjuka.

Trots det uppmanar AFCD djurägare att tvätta händerna noga efter kontakt med sina djur.

Husdjur som tillhör smittade personer i Hongkong kommer att placeras i särskild karantän i minst 14 dagar, under övervakning av veterinär. De återlämnas till sina ägare först förrän testresultaten är negativa.

Källa: Reuters, CNN. AFDC

ANNONS