Humanas tillstånd återkallas

Omsorgsföretaget Humanas tillstånd att bedriva bland annat personlig assistans och hemtjänst återkallas. Bolaget brister på flera punkter enligt Ivo, som i beslutet bland annat kritiserar seriositeten gällande utländsk arbetskraft och att Humana tagit emot ersättning man inte haft rätt till. Till följd av beskedet störtdök bolagets aktie.

ANNONS
|

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) drar in tillståndet för Humana Assistans AB. Beslutet gäller bolagets verksamhet för personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst.

I beslutet beskriver Ivo att Humana och bolagets företrädare inte anses vara lämpliga. Bland annat pekar myndigheten på återkommande brister sett till anmälningsskyldighet och hur allmänna medel förvaltas.

”Underlagen visar på misskötsamhet av allvarlig och systematisk karaktär, vilket har resulterat i att Humana upprepat mottagit assistansersättning grundat på oriktiga uppgifter”, skriver Ivo i beslutet.

Tidigare beslut från Ivo

Det finns återkrav riktade mot Humana och bolagets assistanstagare på totalt cirka 100 miljoner kronor. Omsorgsbolaget har tidigare mottagit synpunkter från Ivo, som fattat beslut för att säkra kvaliteten i verksamheten. De besluten har inte efterföljts, menar myndigheten.

ANNONS

Humana kritiseras också för ”brister i seriositet och arbetsgivaransvar gällande utländsk arbetskraft”. Detta menar bolaget själv syftar på att uppehållstillstånd av ett antal medarbetare har löpt ut under tiden de har varit anställda, vilket Humana har missat.

Bolagets aktie handelsstoppades under två timmar på tisdagen, innan handeln återupptogs klockan 15.15. En kvart senare hade aktien dykt med över 50 procent.

”2000 kunder påverkas”

Ivos beslut gäller omedelbart, men verksamheten får tid att avvecklas till den 10 februari. Humana planerar dock att överklaga beslutet till förvaltningsrätten och yrka om inhibition, vilket skulle göra Ivos beslut ogiltigt tills vidare.

Under en presskonferens på tisdagseftermiddagen uppgav bolaget att de var oförstående till beslutet.

– Vi blev väldigt förvånade. Av de 26 återkrav som finns har endast ett vunnit laga kraft, med tanke på det är det ett synnerligen sällsynt beslut av en svensk myndighet, säger Humanas vd Johanna Rastad.

Rastad uppger vidare att det är 2 000 assistanstagare och 11 000 assistenter som påverkas av beslutet.

– Vi har fått en hel del oroliga samtal från kunder och assistenter. Senast imorgon kommer vi att lämna in en ansökan om inhibition, säger Andreas Westlund, affärsområdeschef för Personlig Assistans.

LÄS MER:Före detta storägare i assistansbolag häktad

LÄS MER:En miljard i återkrav för assistansersättning

LÄS MER:Assistansfirma hotade brukare – får tillståndet indraget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS