USA har klassat Wagnergruppen som kriminell organisation. Arkivbild.
USA har klassat Wagnergruppen som kriminell organisation. Arkivbild. Bild: Dmitri Lovetsky/AP

Hultqvist vill terrorstämpla Wagnergruppen

Sverige bör driva frågan om att terrorstämpla den ryska paramilitära Wagnergruppen, anser socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist.
– Med en terrorstämpling blir det enklare att väcka åtal och försvåra rekrytering, säger Hultqvist.

ANNONS
|

Wagnergruppen är en ökänd privat legosoldatstyrka som verkat i bland annat i Libyen, Syrien, Mali – och just nu i Ukraina, där den kommit att spela en nyckelroll i den ryska offensiven.

Peter Hultqvist konstaterar att Wagnergruppen anklagas för brutala krigsförbrytelser.

– Man har ingen som helst respekt för mänskliga rättigheter, internationell lag och FN-stadga.

– Ryssland använder sig av Wagnergruppen för att göra saker som de själva inte vill stå för, det är helt oacceptabelt.

Sätta press

En terrorstämpling av gruppen skulle dels skicka en stark signal, och dels göra det svårare för gruppen att verka, anser han.

– Det skulle göra det enklare att väcka åtal, följa de finansiella operationerna, föra medlemmar till ansvar. Tanken är också att det ska försvåra rekrytering och sätta press på stater som anlitar Wagnergruppen.

ANNONS

Hultqvist kommer att ställa frågan om terrorstämpling till försvarsminister Pål Jonson (M).

– Jag tycker att det här är en fråga som Sverige bör ta ansvar för och driva under EU-ordförandeskapet, säger Hultqvist.

Klassas som kriminell

USA beslutade i januari att klassa Wagnergruppen som en kriminell organisation. Diskussioner om en terrorstämpling uppges pågå. Även i EU-sammanhang har frågan väckts, men inget beslut har fattats.

TT: Skulle en terrorstämpling ha någon inverkan på Ukrainakriget?

– Det är viktigt att man fokuserar på den här typen av brutala organisationer och skapar en internationell legitimitet kring att följa upp deras verksamhet. Det skulle helt klart ha en effekt på Wagnergruppens möjligheter att operera, säger Hultqvist.

– Däremot är det ju så att Ryssland använder sig av Wagnergruppen i Ukrainakriget och det kommer de väl att fortsätta med.

Peter Hultqvist (S) är även ordförande i försvarsutskottet. Arkivbild.
Peter Hultqvist (S) är även ordförande i försvarsutskottet. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, som har nära band till Vladimir Putin.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: i Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men har i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagnerhögkvarter i ett höghus med glasfasad i S:t Petersburg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS