Kåtan var placerad på ett område som omfattas av både strandskyddsregler och naturreservatsföreskrifter. Bilden visar inte den aktuella kåtan. Arkivbild.
Kåtan var placerad på ett område som omfattas av både strandskyddsregler och naturreservatsföreskrifter. Bilden visar inte den aktuella kåtan. Arkivbild. Bild: Cara Anna/AP/TT

Hovrätten river upp dom om omtvistad kåta

ANNONS
|

Hovrätten för övre Norrland river upp tingsrättens friande dom gällande den omtvistade kåtan i ett naturreservat i Storuman. I stället döms ägaren till kåtan till dagsböter för brott mot strandskyddsbestämmelser.

Den kontroversiella kåtan brändes ned 2018 av Kronofogden men byggdes senare upp igen på samma plats. Enligt ägaren ska det alltid funnits en kåta på platsen och personen ska ha haft samisk rätt till att nyttja platsen.

Hovrätten anser dock att den nya kåtan var en ny byggnad och dömer nu ägaren till dagsböter. Det eftersom det är förbjudet att uppföra nya byggnader inom ett strandskyddsområde om inte dispens ges.

ANNONS

– Därför har det varit brottsligt att bygga upp kåtan igen efter att Kronofogden hade bränt ner den, säger hovrättsrådet Lars Viktorsson, ordförande i målet, till SVT Nyheter Västerbotten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS