Pojkarna berättade att de tvingades ner i gropar där de täcktes över med jord och grenar. Bild från förundersökningen.
Pojkarna berättade att de tvingades ner i gropar där de täcktes över med jord och grenar. Bild från förundersökningen. Bild: Polisen

Fastställd dom för våldsnatt på kyrkogård

Under en hel natt utsattes pojkarna för grovt våld och förnedring. De höggs, sparkades, kläddes av och grävdes ned i gropar. Svea hovrätt fastställer nu domen för de två unga män som åtalats för övergreppen på en kyrkogård i Solna.

ANNONS

Det utdragna förloppet på kyrkogården inleddes när två tonårspojkar stötte ihop med männen på en gata i Solna, sent på kvällen den 22 augusti förra året. De blev då misshandlade och intvingade på en närliggande kyrkogård, där de under flera timmar utsattes för våld och förnedring av de båda männen, enligt Solna tingsrätt.

En av pojkarna utsattes även för en grov våldtäkt när han låg bunden naken på marken försedd med både munkavel och ögonbindel. Han brändes även på axeln.

Händelseförloppet pågick under hela nio timmar, och avbröts först när pojkarna lyckades fly på morgonen.

De båda männen, i dag 19 och 21 år gamla, dömdes i januari av Solna tingsrätt för människorov, grov våldtäkt, grov misshandel, rån och övergrepp i rättssak. Påföljden blev nio års fängelse för den äldre mannen och 5,5 års fängelse för den yngre, vars straff kortades väsentligt på grund av hans ålder.

ANNONS

Domen överklagades, men fastställs nu av Svea hovrätt när det gäller händelsen på kyrkogården. 18-åringen döms dock till ett något lägre straff, fem års fängelse. Detta beror på att hovrätten gör en annan bedömning av straffvärdet för ett rån som han också döms för, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Marc Skogelin/TT

Erika Nekham/TT

ANNONS