Vad ska man köpa istället för ål? Jonas Wickström på Öckerö Fisk i Feskekörka, rekommenderar alternativ som rökta laxnuggets, whiskeyrökt lax, rökta musslor eller rökt makrill.
Vad ska man köpa istället för ål? Jonas Wickström på Öckerö Fisk i Feskekörka, rekommenderar alternativ som rökta laxnuggets, whiskeyrökt lax, rökta musslor eller rökt makrill.

Hotad ål säljs – men efterfrågan viker

Ålen är en akut hotad art i Sverige. Ändå säljer två tredjedelar av de fiskbutiker som Världsnaturfonden (WWF) frågat ål till julen.

ANNONS
|

WWF har frågat totalt 54 fiskbutiker i hela landet om de säljer ål. Av dessa svarade 36 butiker ja.

- Det är sjukt att man får sälja och äta en art som är så hotad, säger Inger Näslund på WWF.

Men flera handlare TT talat med säger att efterfrågan på ål minskar.

- I dag säljer vi en femtedel mot vad vi gjorde förr. Fler kunder som frågar efter ål skäms när de handlar, säger en handlare som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

ANNONS

En annan handlare säger att det är en generationsfråga. Ålen är på väg bort och yngre julbordsätare är inte så intresserade.

Falsk marknadsföring

Inger Näslund tror att försäljningen gynnats av en stark marknadsföring på senare tid av så kallade odlad ål. Inger Näslund menar att detta är falsk marknadsföring.

- Det handlar om vildfångade ålar som satts i odlingsbassänger och matats för att bli stora, säger hon.

Men svenska ålodlare tycker inte att kritiken är vare sig korrekt eller rättvis.

- Vi importerar glasål (ålyngel) som kommer från engelska floder. Det är ålar som har svårt att ta sig uppströms och mindre än fem procent skulle överleva. Men vi räddar dem, odlar dem och släpper sedan ut omkring 70 procent i havet. Vi hjälper till att rädda ålstammen, säger Richard Fordham, VD på Scandinavian Silver Eel i Helsingborg.

ANNONS

- Den ål som vi erbjuder till försäljning hade aldrig överlevt ändå, den påverkar knappast ålstammens storlek.

WWF:s undersökning visar att många har uppfattat att ålen är hotad, och anser att något måste göras. Bara 3,8 procent, eller 17 av 156 restauranger serverar eller säljer ål, och nästan inga livsmedelsbutiker säljer ål längre.

Vill se totalförbud

- Totalt går trenden åt rätt håll. Försäljningen har minskat. Vi vill se ett totalförbud, säger Inger Näslund på WWF.

Hon påpekar att fisket, tillsammans med vandringshinder i form av kraftverksdammar och annat, utgör det största hotet mot arten. För närvarande diskuteras inom EU-kommissionen ett totalförbud för fångst av vuxen ål i hela EU. Förbudet inkluderar inte glasål som fångas i stor skala i Spanien och Frankrike.

- Förslaget är bättre än ingenting, säger hon.

ANNONS

Och för den som vill hitta alternativ till den rökta ålen har fiskdisken alternativ att erbjuda.

- Jag rekommenderar rökta laxnuggets, whiskeyrökt lax, rökta musslor eller rökt makrill, säger fiskhandlare Jonas Wickström vid Öckerö Fisk i Feskekörka i Göteborg.

Skaldjur, som hummer och krabba, tillhör mer nyårsfirandet. Men räkor på julbordet går bra.

- Och sen finns det fler rökta alternativ som hälleflundra och sej.

TT

Fakta: Ål

Ålen (Anguilla anguilla) är en fiskart som förekommer i norra Atlanten. Den är nattaktiv och lever på sjö- och havsbottnar, under stenar och i hålor och sprickor. Den är allätare men äter i första hand musslor, snäckor, kräftdjur och kadaver.

Arten leker på djupt vatten i Sargassohavet utanför sydöstra Nordamerika. Larverna driver och simmar sedan mot floder och åar längs Europas kust. När de kommer in i sötvatten växer de till sig och blir med tiden vuxna. De är då 0,5–1,5 meter långa. När de är 5–12 år (hannar) eller 20–25 år (honor) vandrar de ut på havet igen, sannolikt till Sargassohavet, där de leker.

Överexploatering har lett till att arten numera är klassad som akut hotad.

Källa: NE

ANNONS