Högt uppsatt ex-officer döms för hustrumord

Dödsskottet hördes i SOS-samtalet. Kvinnans försök att kalla på hjälp hade misslyckats. Nu döms mannen till 17 års fängelse för mord. Tingsrätten liknar mordet med en "ren avrättning".

ANNONS
|

På kvällen den 11 augusti kom polisen till en gård utanför Ystad. Där hittades en kvinna död och hennes make svårt skadad.

Bredvid mannen låg ett hagelgevär. Och enligt ett vittne på platsen ska mannen ha sagt:

– Jag har skjutit min fru, jag har skjutit min fru.

En kort stund tidigare hade kvinnan ringt SOS och vädjat om hjälp.

– Min man han hotar att ... bränna upp huset, sa kvinnan och fortsatte.

– Han har hällt ut ... (ohörbart) ... bensin.

I samtalet hördes också hur en man i bakgrunden sa "jag ska skjuta".

Sedan hördes ett skott, följt av en duns. Därefter hördes ytterligare två skott.

ANNONS

LÄS MER: Kvinnans vädjan innan hon sköts till döds

Mannen minns inget

Men detta var inte det första samtalet till SOS under kvällen. Kvinnan hade ringt sina anhöriga och bett om hjälp och berättat om makens hot. En anhörig hörde mannen i bakgrunden: "Om du ringer din syster är det nog det sista du gör", ska han ha skrikit.

För en annan anhörig ska hon ha berättat att mannen sagt att kvinnan inte skulle få se morgondagen.

De anhöriga hade i sin tur larmat SOS men fått veta att kvinnan var tvungen att ringa själv. Men när hon gjorde det var det försent.

Mannen, tidigare officer vid Skaraborgs regemente, har varken erkänt eller nekat till mordet på hustrun.

– Han minns inget från den elfte augusti då den här händelsen ägt rum, säger Carl-Owe Olsson, mannens advokat.

LÄS MER: Ex-officer åtalas för mord på sin hustru

Tingsrätten: Han är skyldig

De sista minnena mannen säger sig ha är från dagen innan.

– Min klient har sagt att eftersom han inte minns så är det rätten som får ta ställning till det, säger Carl-Owe Olsson.

Tingsrätten har tidigare uppgett att de anser att det är bevisat att mannen dödade hustrun. Han har också genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han inte lider av en allvarlig psykisk störning och att han heller inte begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

ANNONS

Nu döms han till 17 års fängelse.

Tingsrätten skriver i domen att all teknisk utredning talar för att det är maken som skjutit. Dessutom ska mannen, när han kom till sjukhuset direkt efter händelse, ha erkänt brottet. Något som tingsrätten menar bevisar hans skuld: "även om han vid detta senare tillfälle var skottskadad och möjligen påverkad av den vård och medicinering han erhöll". De skriver att det "kan uteslutas att någon annan är (maken) avfyrat det dödande skottet".

"Ren avrättning"

Tingsrätten skriver också i domen att mannen hade uppsåt att döda sin fru - i och med att han "på kort avstånd avlossat ett skott med hagelgevär i hennes nacke".

Rätten anser att det är försvårande att mannen dödade sin fru i hennes egen bostad och att det gjordes på ett sätt "som liknar en ren avrättning".

Tingsrätten motiverar valet av 17 års fängelse med att det inte finns några förmildrande omständigheter. De nämner det faktum att han hotade henne innan mordet, att han hällde ut bensin i köket - vilket enligt rätten anser måste ha haft en stressande påverkan på kvinnan, och att det dödande skottet avlossades bakifrån och på nära håll. Däremot anser de inte att det är "så våldsamt eller förenat med så stor dödsångest" att han ska dömas till 18 år eller livstid.

ANNONS

LÄS MER: SOS Alarm hörde ex-officerens dödsskott

ANNONS