Hemlig avlyssning i jakten på vapen

ANNONS
|

Beatrice Ask (M) tänker titta på om det inte just när det gäller vapenbrott går att skilja straffsatsen och tvångsmedlen åt.

–Det är nästan omöjligt att utreda dessa brott utan hemliga tvångsmedel, sade hon vid ett besök i Malmö.

Ask var i Malmö för att informera sig om arbetet med de många dödsskjutningarna i staden.

–Jag har ingen detaljkunskap om detta. Men det verkar som om skjutningarna inte har med varandra att göra, säger hon. Då blir det naturligtvis svårare att lösa alla fallen. Men målet måste vara att få alla gärningsmännen dömda.

Just den stora tillgången på illegala vapen i Malmö är en bidragande orsak till dödsskjutningarna.

ANNONS

Beatrice Ask berömde det samarbete som finns mellan dansk och svensk polis, bland annat sampatrullering på Öresundsbron.

–När kriminella sätts åt i Malmö försvinner de ofta över till Köpenhamn. Därför är samarbetet viktigt.

Tullen och Rikspolisstyrelsen har fått i uppdrag att kartlägga den illegala vapenhandeln. Beatrice Ask tänker med intresse följa vad man kommer fram till.

Förslaget till skärpning av straffen för vapenbrott är inte så långtgående att telefonavlyssning automatiskt blir tillåtet. Nu tänker justitieministern undersöka om man kan skilja på straffsatsen och själva brottet så att hemliga tvångsmedel kan tillåtas ändå.

Det finns sannolikt tiotusentals illegala vapen i landet. Förra året beslagtogs omkring 2400 vapen.

Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes nästan 13500 vapenbrott förra året.

Justitieminister Beatrice Ask utlovar ytterligare en vapenamnesti under mandatperioden. Förra gången lämnades 14000 vapen och vapendelar in.

ANNONS