Solsugna huvudstadsbor njuter av vårvärmen på en kaj i Gamla stan i slutet av mars.
Solsugna huvudstadsbor njuter av vårvärmen på en kaj i Gamla stan i slutet av mars. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Helgen bjuder på vårvärme – och brandrisk

På med solglasögonen och fram med grillen. I helgen bjuds större delen av landet på riktigt vårväder. Men det gäller att passa på – redan nästa helg vänder kvicksilvret neråt igen.

ANNONS

Sällan har vårvärmen känts så efterlängtad som i år. Och i helgen händer det – enligt SMHI väntas merparten av svenskarna nu få njuta av högre temperaturer än på länge.

– Vi har ett högtryck över Skandinavien som kommer att ligga kvar över helgen. De moln vi sett i dag drar bort till i morgon och det ser ut att bli varmt och soligt i större delen av landet, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Risk för gräsbrand

Enligt prognosen blir det uppemot 15–16 grader i Götaland, men även stora delar av Norrland bjuds på tvåsiffriga temperaturer. Endast i fjällvärlden håller det sig under 10 grader.

ANNONS

– Nu börjar det bli temperaturer som gör att man faktiskt vill vara ute. Vi har haft en del fina dagar även tidigare, men nordanvinden har inte direkt lockat en att gå ut och sätta sig med kaffekoppen. Men nu verkar det bli några härliga vårdagar utan vind, säger Therese Fougman.

Vårvädret tros locka många att umgås coronasäkert utomhus. Men den som vill inviga grillsäsongen manas till eftertanke – det torra och soliga vädret har fört med sig gräsbrandsrisk i samtliga av landets snöfria delar, enligt SMHI.

Kall Atlantluft

– Det torra fjolårsgräset kan vara väldigt lättantändligt om det vill sig illa. Vill man elda eller tända grillen bör man se till att ha vatten nära och vara försiktig. Är det blåsigt bör man överväga att låta bli.

Det våriga, tvåsiffriga vädret ser ut att hålla i sig in i nästa vecka också, men kallare luft är på väg in från Atlanten "för att bråka med oss igen", säger Therese Fougman.

– Det ser ut som att temperaturen går ner lite till nästa veckoslut. Striden mellan kall- och varmluft lever kvar.

Mia Holmberg Karlsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS