Kustbevakningen har inlett en miljöräddningsoperation efter att ett stort lastfartyg gått på grund utanför Valdemarsvik.
Kustbevakningen har inlett en miljöräddningsoperation efter att ett stort lastfartyg gått på grund utanför Valdemarsvik.

Haverist läcker olja i Östersjön

Ett lastfartyg har gått på grund utanför Valdemarsvik i Tjust skärgård norr om Västervik. Kaptenen misstänks för sjöfylleri och fartyget läcker olja.

ANNONS
|

Fartyget, som seglar under Panamaflagg, var på väg mot Södertälje med bilar ombord.

- Det är ett stort fartyg på 139 meter och hon står stadigt på grund. Det finns inga rapporterade skador på någon i besättningen, och orsaken till grundstötningen är fortfarande oklar, säger Valdemar Lindekrantz på Kustbevakningens kommunikationsavdelning till TT.

Under dagen har Kustbevakningen observerat att det läcker olja från fartyget.

ANNONS

- Det är ett begränsat utsläpp och det är en lättare olja, en hydraulolja, som har kommit i vattnet och drivit ut till sjöss, säger Lindekrantz.

En anordning ska läggas runt fartyget för att inte mer av oljan, som är tunn och flyktig, ska kunna lämna området. Kaptenen på fartyget, en man i 35-årsåldern, har gripits misstänkt för sjöfylleri.

- Polisen har åkt till med honom till vårdcentral för att ta blodprov. Han har blåst positivt och nu behöver vi göra vidare prov för att kunna styrka sjöfylleri, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Rättad: I en tidigare version angavs att fartyget gått på grund utanför Valdemarsvik i Västerviks kommun.

TT

ANNONS