Socialstyrelsen föreslår stärkt skydd vid skönhetsingrepp. På bilden två bröstimplantat. Arkivbild.
Socialstyrelsen föreslår stärkt skydd vid skönhetsingrepp. På bilden två bröstimplantat. Arkivbild.

Hårdare reglering vid skönhetsingrepp

Fettsugning, ögonlocksförminskning och bröstförstoring kan leda till allvarliga skador. Trots det omfattas de kirurgiska ingreppen inte av samma regler som andra behandlingar inom hälso- och sjukvården. Patientsäkerheten måste stärkas, anser Socialstyrelsen.

ANNONS
|

Många skönhetsbehandlingar kräver medicinsk kompetens och har betydande hälsorisker. Ändå finns ingen lag som direkt reglerar branschen eftersom de inte har som syfte att behandla sjukdomar eller skador.

- Regelverket är otydligt och man vet inte riktigt vad som faktiskt gäller. Det har varit öppet för tolkning – en del anser att de bedriver hälso- och sjukvård och andra inte, säger Louise Follin Johannesson, jurist på Socialstyrelsens rättsavdelning.

ANNONS

Oreglerad bransch

De som inte anser att de bedriver hälso- och sjukvård omfattas inte av hälso- och sjukvårdslagstiftningen och är därför inte tvungna att anmäla sin verksamhet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

De som utför ingreppen behöver inte ha någon legitimation för yrket – och det finns inget krav på patientförsäkring.

- Om det uppstår en skada så är patienterna i sådana fall hänvisade till den offentliga sjukvården, säger Follin Johannesson.

Det bristande skyddet har varit känt länge och i oktober förra året fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att utreda regleringen av estetiska ingrepp som kräver medicinsk kompetens.

Blir hälso- och sjukvård

Nu föreslår myndigheten att alla ingrepp som går igenom hudens alla lager ska lyda under hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Att fettsugning, ögonlocksförminskningar, ingrepp med implantat och injektioner alltid måste utföras av hälso- och sjukvårdspersonal.

- Det innebär ett skydd för patienten men är också bättre ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Antalet skador skulle minska och färre skulle behöva vända sig till den offentliga vården med komplikationer, säger Follin Johannesson.

ANNONS

Genom förslaget blir klinikerna även tvungna att ha en patientförsäkring och hamnar automatiskt under tillsyn av IVO.

- En patient som upplever att det inte gått rätt till kommer kunna tipsa och skicka in klagomål eftersom hälso- och sjukvårdens regelverk träder in.

Utredningen hamnar nu hos socialdepartementet och det blir upp till regeringen att jobba fram ett lagförslag som kan klubbas i riksdagen.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel departement som utredningen överlämnas till.

TT

Fakta: Förslaget i korthet

Kirurgiska ingrepp och injektioner som görs i estetiskt syfte ska omfattas av hälso- och sjukvårdslagstiftningen genom ett tillägg i hälso- och sjukvårdslagen.

Enbart hälso- och sjukvårdspersonal ska yrkesmässigt få göra kirurgiska ingrepp och ge injektioner i estetiskt syfte.

Den som genomgår ett kirurgiskt ingrepp eller får injektionsbehandling i estetiskt syfte ska få information om behandlingen och om väsentliga risker för komplikationer och biverkningar.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS