Det kan bli ännu hårdare bud för fisket efter torsk och sill i Östersjön 2022. Arkivbild.
Det kan bli ännu hårdare bud för fisket efter torsk och sill i Östersjön 2022. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Hårda bud för Öresund i EU:s fiskeförhandling

Kustfiskare och fritidsfiskare i Östersjön och Öresund begränsas ytterligare om EU-kommissionens förslag till kvoter och regler för nästa år står sig.
– Vi kommer att agera för att justera och mildra effekterna, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) inför de stundande fiskeförhandlingarna.

ANNONS

Men Anders Karlsson, vice generalsekreterare på Sportfiskarna, är inte lugnad så här långt. Det är bra att stoppet för torsk i östra Östersjön föreslås blir kvar och att laxfisket till havs minskas. Men oron är stor för vad som lagts fram för Öresund.

Blir tufft

– Vi har förståelse för behovet av regleringar. Men vi vill inte sluta fiska och det blir väldigt tuffa konsekvenser för fritids- och sportfisket och även för yrkesfisket i Öresund, säger Anders Karlsson.

– Det finns en risk för att yrkesfisket i Öresund slås ut, det enda hållbara torskfiske vi har haft på slutet.

Fiskbranschens riksförbund, som företräder företag som tar hand om fisken i land, eller Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) ser inte ljust på läget.

ANNONS

Möjligheterna att få tag i råvara, som sill, för de anläggningar som finns i Skåne och Blekinge är "otroligt utmanande", enligt Krishan Kent, ordförande i Fiskbranschen. Han vill se någon form av förtur i fisket för båtar med fångst som ska gå till humankonsumtion, det vill säga livsmedel.

Säl och skarv

Peter Ronelöv Olsson, ordförande i SFPO, anser att för mycket fokus läggs på kvoter och för lite på bakomliggande faktorer som miljö och de som konkurrerar om fisken – säl och skarv.

– Även under de här förhandlingarna måste man ta tag i grundorsakerna. Miljö, säl och skarv måste tas om hand på ett vettigt sätt och forskningen måste inriktas på varför torsken inte mår bra och inte växer, vi kan inte hålla på och gissa, säger Peter Ronelöv OIsson.

Under måndag och tisdag den 11–12 oktober möts EU-ländernas fiskeansvariga ministrar för den årliga uppgörelsen om fiskekvoter och regler i bland annat Östersjön. Som så många gånger tidigare sker i ett läge med ett antal hårt pressade och krympande fiskbestånd. Särskilt torsken är illa utsatt, men även sill och strömming har problem.

Kommer att kännas

Det har lett EU-kommissionen att lägga fram ett förslag som kommer att märkas för yrkesfiskare, fritidsfiskare, fisk- och konservfabriker och samhällen i länderna runt Östersjön. Det grundar sig på en flerårig förvaltningsplan för fisket i Östersjön och ICES, Internationella havsforskningsrådet, bedömningar om vad som är ett hållbart fiske.

ANNONS

"Förbudet mot riktat fiske av östlig torsk kommer att medföra stora negativa konsekvenser för svenska fiskenäringar på ost- och sydostkusten" skriver näringsdepartementet i handlingarna inför mötet i Luxemburg.

Även förslaget om förbud mot riktat fiske av både torsk och sill i västra Östersjön väntas få stora konsekvenser för det svenska fisket, framförallt i Öresund. Det talas om stora effekter för fritidsfiske, företag som kör turer med fritidsfiskare samt turism.

Vill mildra

– Vi stödjer kommissionens förslag. Men på några punkter kommer vi att agera för att justera och mildra effekterna, inte minst för våra kustsamhällen och vad gäller de ekonomiska och sociala effekterna för fiskarna, säger Ibrahim Baylan.

– Vår bedömning är att det finns goda förutsättningar för det, säger Baylan som i juni i fjol övertog ansvaret för fiskefrågor när landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnade regeringen.

Fritidsfisket och fisket efter torsk i den östra delen av Östersjön är sedan tidigare i stort sett stoppat. Nu utökas, enligt förslaget, begränsningarna vad gäller västra Östersjön och Öresund. Också sill i västra Östersjön får hårdare regler och kvoter.

Regeringen har, med ett undantag, stöd för sin linje i riksdagen inför förhandlingarna i Luxemburg. Vänsterpartiet anser att regeringen borde kräva lägre kvoter än vad kommissionen föreslår för strömming och sill i Bottenhavet.

ANNONS

V anser att det osäkra läget, och bristen på tillförlitliga data över bestånd och fångster borde leda till att kvoterna borde dras ned mer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS