Hård kritik mot regeringens budgetsatsningar

Den enskilt största posten i höstbudgeten, 16 miljarder kronor, går till att förstärka välfärden. Satsningar görs också på lägre skatt på drivmedel och försvaret. Men viktigt har också varit att inte satsa för mycket och driva på inflationen, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).
– Svensk ekonomi präglas fortfarande av svag konjunktur, med hög inflation och räntor, säger hon.

ANNONS

Klockan 08.00 på onsdagsmorgonen lade regeringen fram sin budgetproposition. Mycket av innehållet var känt redan före det att finansministern mötte medierna och höll upp den 8,4 kg tunga luntan. Reformutrymmet, alltså den summa som finns att fördela, är 40 miljarder kronor.

– Den ekonomiska politiken är inriktad på att stötta hushållen och välfärden, men med historiska satsningar på rättsväsen och försvar, säger Elisabeth Svantesson.

En ekonomisk vinter

Hon beskriver budgeten som välavvägd utifrån det svaga konjunkturläget och det fortsatt osäkra läget när det gäller inflation och räntor. Svantesson kallar det ”en ekonomisk vinter”.

– Återhämtningen tror vi kommer att komma 2025, säger finansministern.

ANNONS

Den enskilt största satsningen är de 16 miljarder kronor som går till kommuner och regioner. Finansministern menar att det kommer att säkra välfärden fram till dess att vändningen kommer. Men enligt Sveriges kommuner och regioner är sektorn på väg mot underskott på 28 miljarder kronor och regeringen och Sverigedemokraterna får hård kritik från oppositionen för att man inte skjuter till mer pengar.

Mikael Damberg (S) säger att kommuner och regioner behöver en bottenplatta, som säkrar ekonomin över tid.

– Signalen är bit ihop, spara in, jobba hårdare. Vi menar att de genomför ett välfärdssvek, säger han.

Saknar förebyggande arbete

Hur mycket Socialdemokraterna kommer att satsa på välfärden i sin skuggbudget ville han dock inte ge något svar på.

– Det får vi återkomma till, men man kan vara säker på att vi kommer att satsa mer än regeringen.

I budgeten finns också en satsning på att sänka skatten på drivmedel samt satsningar på rättsväsendet och försvaret. Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson lyfte under budgetdebatten i riksdagen särskilt fram att Sverige, i och med budgetsatsningarna, når den nivå som Nato kräver tidigare än utlovat.

Socialdemokraternas Mikael Damberg är positiv till de satsningar som görs på en utbyggnad av rättsväsendet, men kritiserar samtidigt regeringen för att skära ned på det förebyggande arbetet.

ANNONS

– Regeringen tar inte uppgiften att bryta nyrekryteringen på allvar. Det brottsfinansierande arbetet är underfinansierat. Det vi borde göra är att punktmarkera varenda kille som är på väg åt fel håll.

Centern: Sverige ligger illa till

Budgetpropositionen får också kritik från höger, där bland andra Timbro har synpunkter på att brytpunkten för statlig skatt inte höjs.

Centerpartiets Martin Ådahl kallar budgeten en ”slags dålig blåkopia av allt det sämsta med tidigare socialdemokratisk politik”. Han pekar på att det är hög arbetslöshet, låg tillväxt och hög inflation, att Sverige ligger illa till jämfört med andra länder i Europa.

– För alla som tänkt att även om Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson sitter där lydigt i Jimmie Åkessons kavajficka så kanske de ändå skulle kräva en klassisk liberal ekonomisk politik. Men vad gör Tidö-regeringen? Man höjer skatten på arbete, sa Martin Ådahl i riksdagsdebatten på onsdagseftermiddagen.

LÄS MER:Budgetens sju viktigaste punkter för din plånbok

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS