Här kallar moderaten ministern för "hora"

I en direktsänd webb-tv-sändning kallar moderaten Delmon Haffo socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för "hora", skriver Dagens Nyheter. Videon laddades upp på Youtube men plockades snabbt bort. En dryg timme efter uttalandet uppger DN att Delmon Haffo får sparken för det han sagt i direktsänd webb-tv. - Det är allvarligt och helt oacceptabelt, säger Tobias Tobé, Moderaternas partisekreterare.

ANNONS
|

I en video som lades ut på Youtube under torsdagen kallar politikernDelmon Haffo (M) socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för "hora", skriver DN. Klippet kommer från Moderaternas egnadirektsända webb-tv-sändning och bandades av Socialdemokraterna.

- Uttalandet kommer att få konsekvenser, säger Moderat-ledaren Anna Kinberg Batra till DN.

Delmon Haffo, 24, är ledamot i Salems kommunfullmäktige och arbetar även som digital kommunikatör på partikansliet. Under direktsändning ombeds han att ta plats framför kameran.

"Dra åt helvete din hora"

Under direktsändningen kommenterar han bland annatett bråk som uppstod på sociala medier under det amerikanska presidentvalet."Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete, din hora!", säger Delmon Haffo i videon.I bakgrunden skrattar politikerns medarbetare.

ANNONS

Enligt DN plockades filmen snabbt bort från Youtube, men bandadesav Socialdemokraterna.

Annika Strandhäll kommenterar händelsen iett sms till GP:

-Vi måste ha en god samtalston i sociala medier. Vi har alla ett ansvar för vilken nivå vi har på samtalet. Det här är ett språk vi inte accepterar i klassrum, då kan vi inte heller acceptera det i politiken. Jag hoppas att Anna Kinberg Batra som partiledare för moderaterna tar allvarligt på detta och hur samtalsklimatet bland hennes ledamöter och anställda ser ut.

Hon fortsätter:

- Jag har i grunden en väldigt positiv inställning till sociala medier, det är ett bra instrument för mig att kommunicera med alla typer av människor Vi politiker vill många gånger vara förebilder för de unga människor som är de mest aktiva på sociala medier. Vi måste alla ställa oss frågan vilken bild de ska ha av vuxna i politiken.

Statsminister Stefan Löfven (S) hävdar att uttalandet om "hora" tyder på en etablerad kultur i Moderaterna och han vill att Moderatledaren agerar, skriver TT.

-Det är fruktansvärt allvarligt och det verkar vara en kultur i det partiet som partiledaren måste ta tag i, säger Löfven.

"Helt oacceptabelt"

- Det är helt oacceptabelt och det tar jag kraftigt avstånd ifrån, sägerAnna Kinberg Batra till DN.

En dryg timme efter uttalandet uppgav DN att Delmon Haffo har blivit avskedad på grund av händelsen. Haffo har även själv valt att lämna alla sina politiska uppdrag efter att han blev avskedad, uppger tidningen.

Han sparkas dessutom från sin plats i LSUs styrelse och tas bort från alla sina uppdrag i LSU med anledningen att "LSU tar kraftigt avstånd från det språkbruk som Haffo använder och den människosyn som detta ger uttryck för", skriver de i ett pressmeddelande.

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare säger så här om uttalandet:

- Det är allvarligt och helt oacceptabelt. Jag har nu säkerställt att den enskilde tjänstemannen har fått lämna sin tjänst i dag och vi kommer att föra samtal med berörda medarbetare inom den närmaste tiden.

Varför tror du att Delmon Haffo uttalade sig på det viset?

- Jag kan inte uttala mig om varför han har valt att uttala sig så. Men jag kan välja att agera utifrån den information som jag har fått och det här ser jag allvarligt på. Jag ska säkerställa att ett sådant språkbruk inte ska förekomma hos Moderaterna.

GP har sökt Delmon Haffo för en kommentar.

ANNONS