Här flyger Lisebergskaninen över Kebnekaise

I dag, klockan 09.18, startade färden med ballongen över Sveriges högsta punkt - Kebnekaises sydtopp. Kaninballongen blev således först i världen om att flyga över berget.

ANNONS
|

I år är det 120 år sedan den svenska ingenjören August André gjorde sitt försök att nå Nordpolen med sin vätgasballong Örnen. Färden gick inte enligt planen och besättningen tvingades nödlanda efter bara två dygn i luften. Besättningen omkom efter att ha kämpat ute på isarna i Svalbard i tre månader.

Som en hyllning till expeditionen har en besättning bestående utav fem personer, inklusive äventyraren och initativtagaren Robin Trygg, i dag flugit över Sveriges högsta punkt – Kebnekaises sydtopp. Detta är första gången någon har gjort denna extrema färd - som dessutom gjordes i en ballong föreställandes en kanin.

– Vi har köpt en luftballong som ser exakt ut som vår Lisebergskanin. Den är 36 meter hög och 19,2 meter bred men det är inte vi som opererar den utan det sköts av ett annat företag, säger Katarina Warnström, Chef PR och sociala medier på Liseberg AB.

ANNONS

"Terrängen är helt oförlåtlig"

Expeditionens besättning bestod utav Robin Trygg, som utsågs till årets äventyrare 2016, två ballongpiloter - Yashar Modiri och Peter Magnusson samt en militär och en frilansfotograf. Att flyga i trakterna kring Sveriges högsta berg kräver både mycket förberedelser och planering. Därför hade man med en person från arméns jägarbataljon.

– Vanligtvis flyger man luftballong över städer och då är det andra förutsättningar. Den här terrängen är helt oförlåtlig. Vi har planerat likadant som om vi skulle ge oss ut på en livsfarlig expedition, säger Yashari Modiri, ballongpilot.

Vindar på 200 kilometer i timmen

Besättningen har stått stand by i cirka två veckor för att hitta de absolut bästa förutsättningarna för att lyckas med flygningen över Kebnekaise.

– Förra vecka blåste det upp emot 200 kilometer i timmen, det motsvarar cirka 50 till 60 sekundmetrar. Men idag var förutsättningarna helt perfekta. Vi startade färden imorse vid 09.18 och landade klockan 11.20, säger Modiri.

Ska fira med öl i kväll

Ingen har någonsin flugit över Sveriges högsta punkt med en luftballong och i dag, den 31 mars 2017 hände det.

– Som högst var vi 3300 meter över havet. Det var ju extra kul att vi åkte i en kaninballong också. Solen gassade på oss och vi kunde se älgar nedanför oss som stod och stirrade, de undrade nog vad vi höll på med, säger Modiri.

ANNONS

Besättningen, och crewet som hjälpt till med all planering, ska fira i kväll och skåla med öl innan de reser hemåt i morgon igen.

ANNONS