Bilder: TT
Bilder: TT

Här är inbrottstjuvarnas trick

Semestertider kan innebära en inbrottsvåg. När villaägarna åker på semester kan sommartjuvarna vara framme. Här är tjuvarnas knep för att se om du är hemma - innan de slår till.

ANNONS
|

Semestertiderna är i full gång. Utflykter och resor betyder tomma villor och en ökad risk för att tjuvar ska slå till.

– Semestertider är ju dessvärre inbrottstider för villatjuvarna i och med att folk är bortresta. Tyvärr så blir det enklare, säger Håkan Lindkvist, polisens interna samordnare för bostadsinbrott.

Men innan de bryter sig in i villorna rekar de av den tilltänkta brottsplatsen. Detta kan ske på många olika sätt. Något de brukar göra är att se om husägaren är hemma. Då kan föremål placeras ut, något som också Jönköpings-Posten skrivit om. Enligt dem är det villaägare i Norrahammar som råkat ut för att någon lagt vita stenar utanför ytterdörrarna.

ANNONS

– Vi har haft några tillfällen då man har hittat föremål som har legat lite konstigt, där de inte ska vara. Så vi misstänker att det är inbrottstjuvar som varit där och lagt stenar eller grenar eller flyttat på en kvast eller mattor, sådana där grejer som man flyttar tillbaka när man kommer hem, utan att tänka på det, säger Håkan Lindkvist.

Försvinner de är villaägaren troligtvis hemma, men är de kvar kan inbrottstjuven tro att det är fritt fram att slå till.

Men om man är borta en vecka, hur ska man då kunna förhindra ett inbrott?

– Vi uppmanar att man ber den som man anlitat som blom- eller postvakt att vara lite mer frekvent. Säg att man går dit varje dag och tittar efter sådana här grejer.

Håkan Lindkvist föreslår också att husvakten inte behöver dra ner persiennerna när denne åker ifrån huset. Vakten kanske kan dra upp och ner dem så att det ser ut som att det är bebott.

Att ha en radio påslagen är ett annat knep som kan skrämma bort tjuven. Eller härma tjuven genom att flytta runt saker.

– Man kan sätta sig och läsa tidningen en stund på deras baksida eller titta på tv, sådana saker så att man försöker leva ett någorlunda vardagsliv fast ingen är hemma. Det är vad vi rekommenderar, säger Håkan Lindkvist och fortsätter.

ANNONS

– Sådana där enkla grejer så att tjuven inte kan vara säker på att husägaren är borta.

Och skulle tjuven ändå slå till så brukar det vara nattetid.

– Det är många uppbrutna altandörrar eller sönderslagna fönster bredvid altandörr. Det är oftast via baksidan, säger Håkan Lindkvist.

Och för att undvika att bli av med sina värdesaker har han fler tips:

– Att man plockar undan smycken och kontanter. Man flyttar på det när man åker iväg. Man kan ge det till någon bekant så det inte finns hemma. Det är i sovrummen man brukar hitta de här grejerna. Vi hittar ofta smyckeskrin i sovrummen som är tömda.

Så gör tjuvarna

Genom att placera ut föremål, oftast nära ytterdörren men det kan också vara på brevlådan, soptunnan eller någon annan plats runt huset undersöker tjuven om villaägaren är hemma. Det kan röra sig om stenar, grenar, mynt eller andra små föremål som man ofta flyttar på som villaägare när man ser dem.

Tjuven kan också flytta på mattor, möbler och kvastar.

Så kan du lura tjuven att tro att du är hemma

Anlita en husvakt när du är borta.

Denna kan göra så att det ser ut som att det är någon hemma genom att exempelvis flytta på saker, ta bort föremål som någon annan kan ha placerat ut.

Ha radion på.

Husvakten kan dra upp och ner dina persienner, sitta i din trädgård och läsa eller bara visa sig på tomten.

Hjälp dina grannar och be dem hjälpa dig. Säg till grannen att parkera sin bil på din uppfart, exempelvis.

ANNONS