Här är de tre partierna som krisar

Tre partier har det tufft i opinionen, visar färska siffror från GP/Sifo. Om det vore val idag skulle Miljöpartiet och Liberalerna bli utan plats i riksdagen. Centerpartiet, som det senaste gått trögt, riskerar att falla ytterligare, enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.
– Det är ett misslyckande för alla tre. Men att Miljöpartiet inte lyckas lyfta trots att klimatfrågan diskuterats jättemycket är ett gigantiskt misslyckande, säger han.

ANNONS
|

I GP/Sifos väljarbarometer för februari ligger stödet för partierna relativt stilla. Kristdemokraterna är det enda parti som ökar signifikant sedan januari, från 4,4 till 5,3 procent. Det betyder att partiet har en ganska bra säkerhetsmarginal till riksdagsspärren, men ligger under valresultatet 2018.

Trots upprepade försök, som misstroendeförklaringar och anmälningar till konstitutionsutskottet, har många partier svårt att locka till sig väljare. Det menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Vi har hela kärnkraftsdiskussionen, energidiskussionen. Men av någon anledning tycks den inte sätta något avtryck i väljaropinionen, säger han.

Moderaterna ligger kvar på 20,9 procent och Sverigedemokraterna på stabila 19,3 procent.

ANNONS

– Där har partierna en läxa att lära, vad är det egentligen man bör lägga krutet på, när man ska vinna ett val, säger Jonas Hinnfors.

Han konstaterar att väljarna vet ungefär var de har partierna och att det kan behövas stora händelser för att verkligen röra om opinionen.

LÄS MER:MP: Visitationszoner är rasistiskt

LÄS MER:Åkesson uppmanar Moderaterna att dumpa Sabuni

LÄS MER:Sågar regeringens vindkraftsplaner: ”Göteborg måste bestämma”

”Tre partier har misslyckats”

Stiltjen innebär att det tänkbara blocket S, MP, C och V fortfarande har ett knappt övertag över M, SD, L och KD – om Liberalernas och Miljöpartiets siffror räknas med. Liksom i tidigare mätningar skulle båda partierna åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Jonas Hinnfors menar att både MP och L, liksom C som med 6,9 procent ligger under valresultatet har misslyckats på olika sätt.

Trots att andra partier, även V och S, allt mer lämnat fokuset på liberala värderingsfrågor, har de inte lyckats mobilisera väljare på detta.

– Då borde det finnas någon form av öppning för de partier som står för det gröna, alternativa, liberala. Men det har inte hänt. Alla tre har det svårt.

Han tror dessutom att C riskerar att tappa ytterligare eftersom det är osäkert för väljarna vilken regering en röst på C skulle leda till.

Med 2,7 procent ligger Liberalerna fortfarande långt under riksdagsspärren.

ANNONS

– De är otroligt stabilt parkerade på den jättedåliga position de har, säger Jonas Hinnfors.

Han konstaterar att partiets försök att genom olika typer av utspel, som kritiken mot pandemihanteringen och restriktionerna, hittills inte har fungerat.

”Slarvat bort det”

Jonas Hinnfors ser en risk att de interna striderna i partiet kommer att fortsätta. Ett tecken på det är Nyamko Sabunis utspel i DN om att det kanske ändå är möjligt att sitta i en regering med SD, som hon i ett internt sms senare gick ut och bad om ursäkt för.

– Det är ingen bra position för partiet. Det är också svårt att veta vad de har för huvudfråga. Det känns som att de inte förmår att samla ihop politiken inom ett par områden, säger han.

– Innan hade man någon form av förtroendekapital inom skolan. Nu har man slarvat bort det totalt.

LÄS MER:Varje röst kommer att bli viktig – det kan rädda L och MP

LÄS MER:Inför valet: Socialdemokraterna ökar kraftigt i Göteborg

”Gigantiskt misslyckande”

Nästa krisparti är MP som får 3,6 procent. Många hade hoppats på att partiet skulle lyfta när de lämnade regeringen. Men så har det alltså inte blivit.

– Att Miljöpartiet inte lyckas lyfta trots att klimatfrågan diskuterats jättemycket är ett gigantiskt misslyckande, säger Jonas Hinnfors.

Om inte partiet lyckas lyfta på egen hand behövs stödröster, och problemet för MP är att man varit väldigt kritisk mot Socialdemokraterna den senaste tiden, enligt Hinnfors. Partiet har gått hårt åt S när det gäller exempelvis kärnkraft, gruvor och att S-regeringen inte genomför sådant MP och S tidigare gemensamt arbetat fram.

ANNONS

Så gjordes mätningen

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Kantar Sifos väljarbarometer bygger på 6103 intervjuer, gjorda 7–17 februari 2022, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer.

Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

13,3 procent uppger inget parti.

LÄS MER:KD kickade igång valåret med bärs med Busch

ANNONS