Stig Engström som enligt Palmeutredningen mördade statsminister Olof Palme 1986. Den i medierna så kallade 'Skandiamannen'. Bilden kommer ursprungligen från ett inslag i Rapport.
Stig Engström som enligt Palmeutredningen mördade statsminister Olof Palme 1986. Den i medierna så kallade "Skandiamannen". Bilden kommer ursprungligen från ett inslag i Rapport. Bild: SVT

Här är åklagarens indicier mot Skandiamannen

Chefsåklagare Krister Petersson har pekat ut Stig Engström, som omnämnts som Skandiamannen, som misstänkt för mordet på statsminister Olof Palme. Han pekar på en rad försvårande uppgifter som lett fram till utpekandet mot den nu avlidne Engström.

ANNONS

Framför allt är det en rad indicier som Krister Petersson pekar på. Här listas en del av dem.

Vittnesuppgifter

Stig Engströms uppgifter går inte att förena med övriga vittnens. Inga vittnen har exempelvis sett Stig Engström agera på det sätt han uppgett på brottsplatsen.

Två vittnen har gett detaljerade uppgifter om den flyende gärningsmannen, som stämmer in på Stig Engström. Han uppgav själv att han på mordkvällen var klädd i en knälång, mörk rock, glasögon, keps och bar på en handlovsväska.

Stig Engströms egna uppgifter om sitt agerande stämmer i delar överens med hur gärningsmannen agerade under mordkvällen. Polisen ifrågasatte inte hans uppgifter och han fick inte heller vara med i den rekonstruktion som polisen genomförde. I en promemoria från den 9 februari 1987 drar polisen slutsatsen att han inte längre är aktuell i utredningen.

ANNONS

Vapenintresse

Stig Engström hade varit anställd inom det militära och hade intresse för skjutning och var även medlem i en skytteförening. Han hade en granne, den så kallade vapensamlaren, som hade en mängd vapen. Hos vapensamlaren tog polisen ett vapen i beslag. Vapnets kaliber stämde överens med det vapen som användes på mordplatsen. Nationellt forensiskt centrum, NFC, lämnade dock inget positivt besked.

Arbetsplatsen

Enligt egen uppgift var Stig Engström på arbetet hela kvällen, trots att det finns vittnesuppgifter om att han var ute under kvällen.

Enligt hans egna uppgifter lämnade han arbetsrummet på försäkringsbolaget Skandia klockan 23.15, pratade med några väktare och gick ut via Sveavägen. Inpasseringskortet visade att han lämnade byggnaden 23.19. Mordet skedde kl. 23.21.30, enligt chefsåklagaren.

Stig Engström kom, enligt väktares uppgifter, tillbaka till Skandia vid 23.45-tiden.

Stig Engström har uppgett att anledningen till att han jobbade över var att han skulle på skidsemester dagen därpå och behövde avsluta en del arbetsuppgifter. Men i stället för att packa ägnade han förmiddagen dagen därpå åt att söka information från sin arbetsgivare om när han stämplat ut från arbetsplatsen. Han pratade med två personer före klockan 12.00 och sade till dem att han behövde uppgifterna för att "polisen, pressen och Norge" jagade honom.

ANNONS

Petronella Uebel/TT

ANNONS