Hans-Inge Sältenberg
Hans-Inge Sältenberg

Hans-Inge räknade rätt

ANNONS
|

Det handlar om Hans-Inge Sältenberg, politisk sekreterare för centern i Västra Götaland och bror till förra infrastrukturministern Åsa Torstensson. Efter valet började han undra varför partiet förlorade det sista utjämningsmandatet i regionfullmäktige.

–Vi hade haft det mandatet hela tiden under valnatten och sedan plötsligt in i det sista tappade vi det. Jag blev lite misstänksam och började kolla och räkna närmare och det var något som inte stämde.

Hade en magkänsla

ANNONS

Mandatet skulle ha tillfallit Cecilia Andersson från Borås, som är partiets sjukvårdspolitiska taleskvinna, men efter slutsammanräkningen fick Per-Åke Magnusson (S) från Södra Älvsborg mandatet i stället

.

–Jag hade en magkänsla att vi borde ha haft det där nionde mandatet och snart kom det fram att det bara fattades 16 röster.

Hans-Inge Sältenberg talade med sina partikamrater och beslöt sig för att granska det hela vidare. Han åkte till länsstyrelsen och satt och studerade alla kasserade röster. Bland dessa hittades en röst på centern som borde ha godkänts. Samtidigt kom det fram att man i ett valdistrikt i Skövde inte kunde hitta 15 röster på centern som borde ha räknats.

–Ingen kunde förklara vart de 15 rösterna tagit vägen och vi beslöt då att överklaga valet. Men vi hade aldrig en tanke på att valprövningsnämnden skulle besluta om omval i hela regionen. Vi trodde väl snarast att man bara skulle flytta ett mandat från S till C om vi fick rätt.

Får gilla läget

ANNONS

Hans-Inge Sältenberg medger att det blir ett jättejobb att hålla ett val till.

–Nu får vi dock gilla läget. Det kan väl också ha sina fördelar med ett eget val. Regionvalet blir ju normalt inte speciellt uppmärksammat och här får regionen chansen att profilera sig. Sedan hoppas vi så klart att centern skall kunna göra ett bättre val än i september.

–Det blir också jätteviktigt att vi får ett trovärdigt och acceptabelt valdeltagande. Vi måste över 50 procent, helst kring 60, för att det skall kännas bra, säger Hans- Inge Sältenberg och skyndar vidare i trapporna i residenset i Vänersborg, som i dag är hans arbetsplats.

Hans-Inge Sältenberg pendlar mellan släktgården hemma i Strömstad och residenset i Vänersborg, oftast med tåg och buss.

Extra tuff valrörelse

Det blir mycket för honom och de andra regionsekreterarna nu, speciellt som det med all sannolikhet blir en extra tuff valrörelse och ett brett borgerligt samarbete i Västra Götaland för första gången på tio år. Centern gjorde ett ganska dåligt val i regionen men har nu chansen att rehabilitera sig. Partiet har i dag åtta mandat men borde sannolikt haft nio.

ANNONS

–Vi vill så klart ha ännu fler, säger Hans-Inge och rusar vidare samtidigt som residenset i Vänersborg surrar av spekulationer och rykten kring nyvalet 15 maj.

Ålder: 56 år.

Jobb: Regionsekreterare.

Familj: Skild, en son.

Bor: I släktgården i Strömstad.

Bil: Opel.

ANNONS