Han är första klimataktivisten som avtjänar fängelsestraff

Aktivisten Pontus Bergendahl, 53, dömdes till två månaders fängelse efter att han var med i en aktion för att stoppa ett flygplan från att lyfta.
I dag börjar han att avtjäna sitt straff och blir då den första klimataktivisten i ett svenskt fängelse.
– Det känns overkligt, säger han.

ANNONS
|

Sommaren 2020 tog sig en grupp från aktivistnätverket Extinction Rebellion in på Ängelholms flygplats. En kvinna limmade fast handflatan på ett flygplan och de andra höll en banderoll med texten ”Rädda världen eller flyget”.

En av dem var Pontus Bergendahl, en 53-årig trebarnspappa från Lund som sagt upp sig från sitt arbete som entreprenör och mjukvaruchef för att arbeta för klimatet på heltid. Han är talesperson för aktivistnätverket Återställ Våtmarker och för den nystartade rörelsen Klimatalliansen, där han tillsammans med bland andra Gudrun Schyman kandiderade till riksdagen i höstas.

Flygplanet på Ängelholms flygplats kunde lyfta efter att den fastlimmade kvinnan tagits loss, med en dryg timmes försening som följd. I oktober 2021 var Pontus Bergendahl på flygplatsen igen. Då klättrade han över ett stängsel och satte sig på landningsbanan.

ANNONS

Två månaders fängelse

Tingsrätten dömde Pontus Bergendahl till två månaders fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, egenmäktigt förfarande och skadegörelse. Flygbolagets begäran om skadestånd avslogs.

Aktionen vid Ängelholms flygplats som Pontus Bergendahl nu ska avtjäna sitt straff för. Pontus Bergendahl står bredvid banderollen med resväska.
Aktionen vid Ängelholms flygplats som Pontus Bergendahl nu ska avtjäna sitt straff för. Pontus Bergendahl står bredvid banderollen med resväska. Bild: Extinction Rebellion

I dag är det dags för honom att infinna sig i fängelset. Han blir då den första klimataktivisten i ett svenskt fängelse. GP når honom på telefon dagen innan avfärden.

– Det känns overkligt och jag vet inte vad som kommer att hända. Men jag tror att det kommer att gå bra. Jag är bara lite orolig för att jag kommer behöva dela cell med någon, för jag har hört att det är väldigt fullt.

Vad säger familjen?

– De stöttar mig. De är också klimataktivister. Min fru och mina döttrar har blivit både gripna och dömda i domstol. Vi började med klimataktivism tillsammans och har följts åt.

Valde att inte överklaga

Det har dömts ut många fängelsestraff mot klimataktivister som omvandlats till villkorliga domar det senaste året. Pontus Bergendahl hade möjlighet att överklaga tingsrättens dom och då kanske kunnat få en villkorlig dom i hovrätten, men valde att inte göra det.

– Anledningen till det är att en villkorlig dom bara skulle stoppa mig som aktivist. Jag tror att den skulle gälla i tre år och det fanns ingen möjlighet att jag skulle hålla mig från aktivismen i tre år. Men det här är inte bara mitt beslut. Det är ett familjebeslut. Familjen tyckte att det skulle vara jobbigt att ha en fängelsedom hängande över mig.

ANNONS

Vad tänker du om att du nu blir den förste klimataktivisten i Sverige som kommer sitta i fängelse?

– Det är ännu konstigare. Jag känner mig som en väldigt vanlig människa. Jag är ofta inte den som går före, det bara blev så. Men tyvärr får jag säga att det är precis det här som behövs och vi kommer att få fler klimataktivister i fängelse framöver för det är det enda som fungerar.

Du tror inte det går att påverka genom politiken och de vanliga lagliga vägarna?

– Nej, jag tror inte att det är det som kommer vara den utlösande faktorn, katalysatorn till förändring. Klart vi behöver politiker. Jag är talesperson i Klimatalliansen också. Men det är ett akut behov just nu av klimataktivism. Det är det som kan få igång förändring.

Så du var beredd på att det kunde bli fängelse?

– Ja, jag visste om riskerna. Jag hade snackat med jurister innan som sade att det fanns en medelhög risk att det skulle hända. Stämningen i samhället har ändrats. Jag tror det har att göra med att det skett så många aktioner.

Vad ska du göra i fängelset, har du några planer?

ANNONS

– Jag tänkte skriva och läsa böcker. Bara reda ut mina tankar. Sen får vi se vad det blir av det. Man kan ju också skicka ut sociala medier-inlägg genom handskrivna brev så får mina vänner skriva in det på datorn.

Sista eftermiddagen i frihet lagar han morotslasagne till familjen.

– Jag ska fylla frysen med lasagnelådor och så ska vi äta tillsammans på kvällen, jag, mina döttrar och min fru. Så det blir trevligt.

LÄS MER:Hon satte sig på motorvägen för våtmarkens skull

LÄS MER:Klimataktivister har limmat fast sig inne i det brittiska underhuset

LÄS MER:Vändningen: Göteborgs utsläpp har minskat stort

ANNONS