Vätternrundan 2019. Arkivbild.
Vätternrundan 2019. Arkivbild. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

"Berörda politiker har inte brytt sig"

De stora motionsevenemangen hoppades att den nya pandemilagen skulle öppna för att arrangera smittsäkra lopp. I stället blev den en ny besvikelse för en redan hårt pressad del av idrotten.

ANNONS

– Folkhälsomyndigheten och berörda politiker har inte brytt sig om att förstå den här typen av arrangemang, säger Staffan Movin, ordförande i nybildade branschorganisationen Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

Den nya pandemilagen, som trädde i kraft för en vecka sedan, ska göra det lättare att stoppa smittspridningen.

Bland arrangörerna av de stora klassiska idrottsevenemangen – exempelvis Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Stockholm Marathon – fanns förhoppningar om att lagen även skulle göra det lättare att genomföra smittsäkra utomhusarrangemang. Det visar bland annat remissvar från Riksidrottsförbundet (RF).

Men så har det inte blivit, enligt Staffan Movin.

Saknar förståelse

– Det är viktigt att smittspridningen stoppas. Men då måste man skapa förutsättningar för oss arrangörer att kunna svara upp mot detta och visa att vi kan hantera smittspridningen i samband med genomförandet av evenemangen. Folkhälsomyndigheten och berörda politiker har inte brytt sig om att förstå den här typen av arrangemang.

ANNONS

– Nu har vi hamnat i en situation där länsstyrelserna och polisen ska ge tillstånd till någonting där de inte vet vilka regler som gäller. Polisen ska känna trygghet i att förutsättningar och föreskrifter visar att man inte skapar smittspridning i våra evenemang. Poängen är att dessa föreskrifter inte finns, säger Staffan Movin.

Djup kris

De stora tävlings- och motionsevenemangen är i en djup kris sedan i princip alla lopp sedan mars förra året har ställts in eller skjutits upp.

Inför 2021 är Vasaloppet den enda arrangören som sagt att årets lopp ska bli av, även om det blir starkt coronaanpassat.

– Alla stora evenemang ligger nu på gränsen till att kunna överleva. Man klarar inte att överleva ett år till under de förutsättningar som har varit om det inte utgår kompensation på ett tydligt sätt, säger Staffan Movin.

Lind: "Behöver lösas"

Han har fått signaler om att Folkhälsomyndigheten ska komma med besked vad som gäller i den här frågan. Men han är orolig att det kan komma för sent för flera arrangemang:

– Det kanske kommer ett utlåtande, troligtvis den 15 mars. Fram tills dess har vi inget att förhålla oss till. Samtidigt kräver våra verksamheter sex månaders framförhållning. Förutsättningar för evenemang försvinner varje dag.

ANNONS

Ett normalt år har motionsloppen i Sverige över en miljon deltagare och de är viktiga för finansieringen av inte minst breddidrotten.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger till TT att det är en prioriterad fråga att få i gång loppen.

– Jag tror inte att någon ser framför sig att vi kan gå från noll till hundra, men vi behöver hitta ett sätt där vi stegvis gör det möjligt för verksamheter att verka under smittsäkra former. Motionslopp betyder jättemycket för folkhälsan. Det är stora avstånd och det är utomhus. Det är klart att det här är en fråga vi behöver lösa, säger Lind.

Anders Hansson/TT

Emil Forsberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS