Centralstationen i Sundsvall dagen efter snöovädret som gav stora mängder snö. Tågtrafiken mellan Sundsvall och Örnsköldsvik öppnar först på måndag eftermiddag.
Centralstationen i Sundsvall dagen efter snöovädret som gav stora mängder snö. Tågtrafiken mellan Sundsvall och Örnsköldsvik öppnar först på måndag eftermiddag.

Halkan kvar i söder

Ett snöoväder skapade under natten trafikproblem i Östergötlands och Jönköpings län. Under dagen väntas det fortsatt bli halt i delar av södra Sverige.

ANNONS
|

Vid 04-tiden hade omkring 15 olyckor inträffat i Östergötlands och Jönköpings län, men det fanns inga rapporter om några allvarliga personskador.

- Så här långt är det mest lastbilar som fått stopp och glidit ut över vägen, säger brandmästare Jan Callas.

Särskilt E4 ska ha varit hårt drabbad.

SMHI varnar för ishalka i Kalmar län där det under eftermiddagen kan både regna och snöa på redan kalla vägar. Över delar av Småland, Sjuhäradsbygden, Skaraborg och Östergötland rör sig ett snöfallsområde som också kan ge besvärligt väglag.

ANNONS

Fortsatt inställda tåg

I Västernorrland och Gävleborg, som under de senaste dygnen haft det riktigt besvärligt med enorma mängder snö, lättar det något.

- Vad gäller Norrlandskusten så är det inte uppe på någon varningsnivå för vår del, men det kan ändå ligga på med lite snöbyar vid kusten främst. Sedan blir det lite lättare snöfall inåt land. Men det kan fortsatt komma några centimeter under lördagsdygnet, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Däremot kvarstår en del problem för järnvägen i området. Trafikverket meddelar att sträckan Örnsköldsvik–Umeå har öppnat igen, men att sträckan Sundsvall–Örnsköldsvik kan öppna först på måndag eftermiddag. Det beror på att man inte har kunna ta bort de enorma mängder snö som ligger på spåren.

Kallare nästa vecka

Resenärer ges rådet att kolla med sina tågbolag för att få ytterligare information.

- När det gäller sträckan Sundsvall–Umeå kan det vara så att hela sträckan ställs in eftersom det inte går att åka mellan Sundsvall och Örnsköldsvik, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

Nästa vecka blir det allt mindre snöfall, men däremot något kallare.

- Tittar man de närmaste fem dygnen så väntas det bli lite kallare än vanligt i stort sett i hela landet, säger Sofia Söderberg.

TT

ANNONS