Det så kallade Anonymous Sudan har själva medgett att de ingår i det ryska hackernätverket Killnet, vilket säkerhetsexperter redan anat. Arkivbild.
Det så kallade Anonymous Sudan har själva medgett att de ingår i det ryska hackernätverket Killnet, vilket säkerhetsexperter redan anat. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Hackergruppen stoppad – av svenskar

ANNONS
|

Hackergruppen Anonymous Sudan, som sagt sig ligga bakom it-attacker mot svenska medier och myndigheter, är temporärt stoppad, rapporterar SVT Nyheter.

Under natten mot torsdag har nämligen svenska privata aktörer lyckats identifiera och släcka ner 61 av gruppens servrar. Efter det har de it-attacker som riktats mot flera danska flygplatser stannat upp.

Under ingripandet upptäckte säkerhetsföretagen som hittade grundservrarna att aktörerna bakom attackerna inte verkar vara vilka hackare som helst.

Det vanliga när aktivister eller "vanliga hackare" utför sådana här attacker är att de använder sig av hackade datorer. I det här fallet låg servrarna i företaget IBM:s moln i Tyskland, vilket kostar en hel del pengar.

ANNONS

Enligt en säkerhetsexpert som SVT pratat med är det ett beteende som man normalt bara ser hos nationalstater.

I söndags gick Anonymous Sudan ut och meddelade att de nu ingår i ryska hackernätverket Killnet.

ANNONS