Äldre personer ser ut att svara bra på covid-vaccinet. Arkivbild.
Äldre personer ser ut att svara bra på covid-vaccinet. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Hög andel äldre har antikroppar mot covid-19

En studie vid Göteborgs universitet visar att 96,4 procent av personer födda 1944 har antikroppar mot covid-19. Enligt Ingmar Skoog som leder studien finns det en tydlig koppling mellan vaccinationsgrad och nivå av antikroppar.

ANNONS
|

I våras gjorde man en första studie av antikroppar mot covid-19 bland äldre. Då var det bara några enstaka procent av dem man provtog som uppvisade tillräckligt höga nivåer av antikroppar för att få ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. I november skickade man ut en inbjudan om en uppföljande antikroppsstudie. Då visade prover från 553 deltagare att 96,4 procent av dem hade antikroppar mot covid-19. Enligt Ingmar Skoog, professor i psykologi och som leder H70-studien, finns det en tydlig koppling mellan antikroppar och vaccinationsgrad.

– Vad man ser är det att i de här grupperna över 70 år, när vi tittar på statistik, så är det klart över 90 procent av dem som är över 60 som har två doser. I mars var det väldigt få som hade blivit vaccinerade, säger Ingmar Skoog.

ANNONS

LÄS MER:Professorn: Omikron kan kanske leda till snäll corona

Väldigt få av de äldre hade haft covid-19 i våras

Studien har, på initiativ av Folkhälsomyndigheten, genomförts i samband med H70-studierna, en befolkningsstudie där man undersöker äldres hälsa kontinuerligt från det att de fyller 70 år. Antikroppsstudien har gjorts i samarbete med virologen, det lokala smittskyddet i Göteborg och försvarsmakten. Personerna man har undersökt är födda 1944 och bor i Göteborgsområdet.

I mars när man gjorde den första studien så var det endast några enstaka procent av personerna som hade antikroppar. Nu när de flesta i åldersgruppen har fått minst två doser, så har de tack vare det i stor utsträckning utvecklat antikroppar.

– Vad vi såg i mars var att det var väldigt få av dem som hade haft infektion. Det var bara några procent. Så de har antagligen hållit sig undan. Det var nog 4–5 procent. Och det här visar ju ändå att vaccinet har haft effekt i den här gruppen.

Hur skiljer sig detta mot övriga befolkningen?

– Det som är teorin är att yngre svarar starkare på vaccin. Om de får en vaccinering så får de kanske högre antikroppsnivåer. Det är den allmänna teorin.

Däremot tror han att de som väljer att medverka i studien antagligen i större utsträckning är något mer intresserade av sin hälsa jämfört med sin åldersgrupp generellt, vilket innebär att nivåerna av antikroppar skulle kunna vara något högre i den här gruppen.

ANNONS

– Det är svårare att få in personer från utsatta områden och så. Där har vi oftast en lägre svarsfrekvens. Så jämfört med övriga befolkningen är de nog något friskare och mer intresserade av sin hälsa. Så det man skulle kunna tänka sig är att det är något lägre i befolkningen i stort.

LÄS MER:Varför så upprörda över de ovaccinerade?

LÄS MER:Richard Bergström: Fjärde vaccindosen ges sannolikt till nästa höst

Trots detta: Viktigt att ta tredje dosen

Trots att man nu kan se att åldersgruppen i stor utsträckning har antikroppar, så påpekar Ingmar Skoog att det ändå är väldigt viktigt att man tar sin tredje vaccindos.

– Den verkar ju också ge jättemycket bättre skydd mot omikronvarianten. Och vi kan ju inte säga om det här är en nedgång, många kan ju vara på en nedåtgående trend.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS