.Utrikesminister Ann Linde (S) undertecknar Sveriges Natoansökan, på utrikesdepartementet i Stockholm. Hon säger att 'diplomatiska ansträngningar' pågår för att bemöta Turkiets nyuttalade motstånd.
.Utrikesminister Ann Linde (S) undertecknar Sveriges Natoansökan, på utrikesdepartementet i Stockholm. Hon säger att "diplomatiska ansträngningar" pågår för att bemöta Turkiets nyuttalade motstånd. Bild: Henrik Montgomery/TT

Linde: Diplomatiska ansträngningar pågår

Utrikesminister Ann Linde (S) har skrivit på Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Enligt Linde fortsätter ansträngningarna för att reda ut Turkiets nyuttalade motstånd mot medlemskap för Sverige och Finland.

ANNONS

"Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar. Vi avstår från att kommentera detta ytterligare", säger Ann Linde i en skriftlig kommentar till TT om uttalandena från Turkiet.

Linde har tidigare sagt att en svensk-finsk delegation med diplomater ska träffa företrädare för det turkiska utrikesministeriet i Ankara och att detta skulle ske inom veckan.

Den finländske presidenten Sauli Niinistö sade i sitt tal i den svenska riksdagen att de turkiska, ändrade och hårdnade uttalanden är en ny, gemensam utmaning för Sverige och Finland.

– Men jag är säker på att vi med hjälp av konstruktiva samtal kommer att lösa situationen, sade Niinistö.

ANNONS

Den svenska ansökan som Ann Linde nu har skrivit på kommer att lämnas över i Bryssel och Natohögkvarteret där så snart Finlands ansökan också är formellt redo. Sverige och Finland vill göra det tillsammans.

– Det känns stort, det känns allvarstyngt, det känns som att vi nu ändå har landat i det som vi tror är bäst för Sverige, sade Ann Linde om beslutet att söka medlemskap när hon skrev under ansökan.

Det blir de båda ländernas Natoambassadörer som får sköta överlämnandet till Stoltenberg vid på Natos högkvarter i Bryssel.

Rättad: Tidigare nämndes fel minister i texten.

ANNONS