Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterade under torsdagen partiets 100 förslag för en ny integrationspolitik. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterade under torsdagen partiets 100 förslag för en ny integrationspolitik. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Här är moderaternas nya integrationspolitik

Språket och förmågan att försörja sig själv är nyckeln in i det svenska samhället. Det är de bärande punkterna när Moderaterna presenterar 100 förslag för en ny integrationspolitik. Partiet vill också få ned invandringen till en betydligt lägre nivå än i dag.

Förslagen är ett resultat av arbetet i partiets integrationspolitiska grupp, där bland andra GP:s tidigare politiska redaktör Alice Teodorescu Måwe ingått. På en digital pressträff under torsdagen konstaterade partiledaren Ulf Kristersson att det aldrig funnits någon sammanhållen och enhetlig migrationspolitik i Sverige – och att det är en brist som lett till en illa fungerande integration.

– Först hade vi mest arbetskraftsinvandring. Sedan asylinvandring. Men det har aldrig funnits någon enhetlig tanke bakom. Det har blivit som det har blivit, säger han.

Frågan har också varit svårt att tala om.

– Det har varit känsligt. Graden av välvilja har mätts i antalet beviljade uppehållstillstånd.

Måste ha en målbild

Detta vill Moderaterna ändra på genom att behandla migrations- och integrationspolitiken som det komplexa och svåra politikområde det är, säger Ulf Kristersson.

– Det viktigaste är att få styråror och en målbild på plats. Och där är det så att allt kretsar kring det svenska språket och förmågan att försörja sig själv. Det är vägen in i landet.

Moderaterna vill komma bort ifrån det man kallar ”70-talets syn på integration som ett dubbelriktad process”. Istället vill man slå fast att det "i allt väsentligt” är en enkelriktad process.

En annan utgångspunkt är att invandringen ska vara bra för Sverige. Inte på individnivå och vid varje givet tillfälle – men över tid ska den gynna landet.

– Vi har delansvaret för en trasig värld, men hela ansvaret för Sverige, säger Ulf Kristersson.

Vill mäta språkkunskaper

För att kunna följa upp hur det faktiskt gått vill partiet införa två mått: självförsörjningsgrad och ett språkmått. Hur det är ställt med självförsörjningen har man låtit riksdagens utredningstjänst titta på, och det visar sig att 675 000 utrikesfödda personer inte är självförsörjande. Vad gäller språkkunskaper så finns det i dagsläget ingen väg att ta reda på hur det ser ut.

– Det är förvånade att vi aldrig ställt några krav på att man ska kunna svenska, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson.

En del i paketet handlar om volymmål, där Moderaterna menar att 5 000 asylinvandrare och 1 900 kvotflyktingar per år är vad Sverige klarar av.

Mindre bidrag

Partiet föreslår också att nyanlända ska få statlig etableringsersättning under fem år och att man under den tiden inte ska vara kvalificerad för några andra bidrag. Möjligheterna till bidrag ska hållas nere.

– Det kommer att öka drivkraften att arbeta, säger Elisabeth Svantesson.

Man vill också skrota ebo-lagen som ger asylsökande möjlighet att bosätta sig var som helst i landet, något som lett till en ökad segregering. Paketet innehåller också förslag som syftar till mer lag och ordning.

– Vi vill att alla städer och områden i landet ska vara lika trygga. För att nå dit krävs otroligt stora krafttag, säger Elisabeth Svantesson.

Fakta: M:s nya integrationspolitik

Moderaternas nya migrations- och integrationspolitik innehåller 100 förslag. Så här ser det ut i korthet.

Minskad invandring: ett tak på ca 5 000 asylinvandrare och 1 900 kvotflyktingar per år.

Anpassning till samhället: språktest för permanent uppehållstillstånd, godkänt prov på samhällsorientering för medborgarskap. Hedersbrott ska leda till utvisning.

Självförsörjning: Bidragstak – bidrag ska aldrig kunna bli högre än 75 procent av en ingångslön. Etableringsersättning, utan möjlighet till andra bidrag, under fem år.

Trygghet: Förbud mot deltagande i kriminell organisation. Fördubblade straff för gängkriminella.

LÄS MER: Här är Jimmie Åkessons krav till Ulf Kristersson

LÄS MER: Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

LÄS MER: Regeringen vill reformera bevisföring i domstol

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.