Det bästa för fåglarna är en varierad och naturlig kost. Arkivbild.
Det bästa för fåglarna är en varierad och naturlig kost. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Här är expertens bästa tips vid fågelmatning

Inga brödsmulor eller kakor, men lägg gärna ut svålen från julskinkan till småfåglarna, tipsar fågelforskaren. Bäst för fåglarna är en varierad och naturlig kost.

ANNONS

I luciatider cirkulerar ofta varningar mot att ge saffransbröd till fåglar, men att fåglar skulle kunna få i sig en dödlig mängd saffran via matning är en myt.

– Fåglarna kan hacka på en saffransbulle så mycket de vill. De kommer att vara mätta långt innan de har fått i sig några farliga mängder saffran, säger Andreas Nord, som forskar om evolutionär ekologi med inriktning på fåglar vid Lunds universitet.

Bröd är bukfylla

Däremot är det i längden ändå inte bra att servera bröd eller kakor av något slag på fågelbordet. Det ger en mättnadskänsla, men det är bara bukfylla, ingen näring, konstaterar han.

ANNONS

– Fåglarna kan bli undernärda helt enkelt, vi skulle inte heller kunna leva bara på rostat bröd.

På vintern behöver småfåglarna fett, så en blandning av olika typer av fågelfröer är bra. Men även här finns ett aber – det är dumt att fortsätta mata fåglar med fettrika fröer, som till exempel solrosfröer, långt in på våren när det blir varmt, för då kan det hända att de fortsätter att äta fröer på bekostnad av sådant de annars skulle ha ätit, som insekter och larver.

Inte på marken

Det är också bra att tänka på hur maten serveras. Andreas Nord avråder från att lägga den direkt på marken – dels eftersom fåglarna då blir lätta offer för jagande katter och dels eftersom det kan dra till sig råttor. När maten ligger och blir fuktig på marken kan den också bli en grogrund för bakterier och förfaras.

För att undvika att fågelmatningen orsakar smittspridning bland fåglar bör man satsa på en så kallad fågelmatare i stället för ett traditionellt fågelbord, rekommenderar Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Fågelmataren ska vara konstruerad så att avföring inte kan hamna bland maten och rengöras regelbundet.

Hjälp på traven

TT: Hur viktigt är det för småfåglarna att vi matar dem?

– De klarar sig ofta väldigt bra själva, för de är gjorda för det här. De är anpassade till svängningar mellan årstider och växlingar mellan temperatur och dagslängd. Så de klarar det, men med den saken sagt så kan de må bra av att få lite hjälp på traven.

ANNONS

Han tror också att fågelmatning kan ge andra fördelar:

– Det är ett jättefint sätt för människor att komma nära fåglar. Det gör att man studerar dem lite mer och bryr sig om dem på ett annat sätt. Det kan indirekt leda till väldigt många bra saker för både småfåglar och vårt eget välbefinnande.

Cecilia Klintö/TT

Fakta: SVA varnar för fågelbord

Sjuka fåglar dras gärna till fågelbord eftersom de lätt kan få mat där.

Eftersom smitta kan spridas via fåglarnas avföring är det bästa att använda en så kallad fågelmatare, i stället för ett traditionellt fågelbord.

Fågelmatare är konstruerade så att inte fågelbajset hamnar bland maten. De bör vara tillverkade i ett material som är lätt att rengöra.

Även marken under fågelmataren bör hållas ren från fågelbajs, eftersom fåglarna ofta letar mat även i foderspillet där. Ett tips är att lägga granris under och byta ut.

För att undvika sjukdom bör man också hålla koll på att maten inte luktar unket eller ser möglig ut.

Exempel på sjukdomar som kan smitta småfåglar vid fågelbord är salmonella, gulknopp, papegojsjuka och fågelkoppor.

Efter hantering av fågelmatare är det viktigt att tvätta händerna noga för att inte själv drabbas av exempelvis salmonella.

Källa: Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA)

ANNONS