Händelserna som skakat Sveriges djurparker 2022

En förrymd giftorm, ihjälskjutna schimpanser och en olycka med dödlig utgång.
Rubrikerna om Sveriges djurparker har under året avlöst varandra tillsammans med krismöten och utvärderingar.
– Om man tittar på de senaste årens incidenter så är det för många, säger Sandra Jönsson, vilddjursexpert på World Animal Protection Sverige.

ANNONS
|

I början av november meddelade djurparken Nordens Ark i Sotenäs att man avlivat sina två sista vargar. Det handlade om två hanar, en pappa och hans son. Den äldre vargen var enligt parkens vd Mats Höggren, gammal och mådde dåligt.

– Sonen försökte vi hitta en annan djurpark till, men hittade ingen och man får inte ha en ensam varg då det är djurplågeri, så vi tog bort honom nu också, har han tidigare sagt till GP.

De två vargarna kan ha varit djurparkens allra sista. Vargen anses inte vara en hotad art i Sverige och därav är det inte längre nödvändigt att hålla dem i fångenskap, menar Mats Höggren.

ANNONS
Sveriges riksdag har beslutet att minska det svenska vargbeståndet. Arten anses inte vara hotad. Arkivbild.
Sveriges riksdag har beslutet att minska det svenska vargbeståndet. Arten anses inte vara hotad. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Drygt en vecka senare meddelade även Borås djurpark att man skjutit ihjäl sina fem vargar på grund av stress och dåligt mående. Inte heller där finns det planer på att återinföra vargen, inte inom den närmsta framtiden åtminstone.

– De har varit stressade och gick inte att flytta, och är väldigt skygga, sa Johan Jönsson, zoolog på Borås djurpark i samband med nyheten.

Sandra Jönsson, vilddjursexpert på World Animal Protection Sverige, säger att avlivning av djur ska vara den sista åtgärden. Utan att gå in på specifika fall tycker hon att alternativet används lite väl ofta.

– Jag kan tycka att det sker lite onödigt många djurparksavlivningar i Sverige, där det är mycket unga djur som inte får leva vidare sina liv. Vilda djur är inga handelsvaror som ska avlivas av kommersiella intressen.

Svårt att ge vargar ett bra liv

Vargar är enligt Sandra Jönsson svåra att ha i fångenskap och dessutom finns inte behovet ur perspektivet att bevara arten, åtminstone inte genom avel i fångenskap.

– Djurparker har begränsat med plats och resurser och då behöver man vara noga med vilka djurarter som behöver djurparksbevarande och vilka det går att ge ett bra liv. Enligt min uppfattning är inte vargar jättelätta att ha i fångenskap på det sättet. De är ganska skygga och känsliga för stress.

ANNONS
Sandra Jönsson är vilddjursexpert och tycker att man i första hand ska se djur i sitt naturliga habitat i frihet.
Sandra Jönsson är vilddjursexpert och tycker att man i första hand ska se djur i sitt naturliga habitat i frihet. Bild: World Animal Protection Sverige

Men det är inte bara avlivandet av vargar som skakat om den svenska djurparksindustrin i år.

I oktober lyckades den dödliga ormen vid namn Sir Väs att rymma från sitt terrarium på Skansen-Akvariet på Djurgården i Stockholm. Ormen av arten kungskobra, som är världens största giftorm, tog sig ut genom en armatur i taket, vilket fångades på film.

Akvariet fick stängas ner och besökare utrymmas. Under sex dagar och nätter letade ormexperter efter Sir Väs, bland annat med hjälp av Tullverkets värmekameror. Till slut fick man tag i ormen när han själv sökte sig tillbaka mot sitt terrarium.

Ett annat djur som rymde i år var vildsvinet Lilli som tillsammans med sina kultingar tog sig ut genom ett hål i sitt hägn på Skånes djurpark utanför Höör. Jakten pågick ett dygn.

Stora delar av parken, som har en inriktning på nordiska djur, fick stängas ner under tiden.

– Man kan bli tvungen att söva eller i värsta fall avliva djuren. Det är de verktyg som personalen alltid har. Vi får se vilket läge vi hamnar i, sa parkens vd Glenn André Viste Bøe initialt.

Men varken människor eller djur skadades och man kunde locka tillbaka vildsvinen med hjälp av mat.

ANNONS

Schimpanser rymde och sköts ihjäl

Rymningarna fortsatte senare under året. Lappugglorna Percy och Barr, far och son tog sig ut från Skansen i slutet av november. Deras inhägnad hade gått då gått sönder. En av ugglorna, Percy, kunde senare fångas in men den andra är fortsatt borta.

Percy befann sig på Lidingös stadshud. Lappugglor klarar sig vanligtvis i naturen även om de rymt från en djurpark.

– Hittar man dem är det bara att ringa oss på Skansen, sa Linda Törngren på Skansen till Expressen.

En rymning som fick ett mer tragiskt slut var den i mitten av december som skedde på Furuviksparken i Gävle. Det var då fem schimpanser som lyckades rymma från sitt hägn vid lunchtid.

På kvällen hade fyra av dem skjutits ihjäl. En hade oklart skadeläge. Händelsen skapade starka reaktioner.

–Det är en fruktansvärd akut situation, både för de schimpanser som fått fått sätta livet till och de som finns kvar och befinner sig i en väldigt stressande situation. Och dessutom för medarbetare i potentiell risk på Furuvik, säger Sandra Jönsson i samband med händelsen.

Schimpansen är högriskdjur och om de är lösa kan det vara fara för livet för människor informerade Furuviken som menar att djuren dödades för att inte riskera människoliv.

ANNONS

Djurparken tillsatte en intern utredning efter händelsen.

”Ska inte ha närkontakt med vilda djur”

På ett sätt säger Sandra Jönsson att hon är förvånad över att det inte inträffar ännu fler incidenter med tanke på den närkontakt som personal och även besökare har med de vilda djuren.

– Samtidigt om man tittar på de senaste årens incidenter så är det för många. Det är flera dödsolyckor och andra allvarliga incidenter.

Hon vill gärna att Arbetsmiljöverket gör en översyn av hela branschen för att se över rutiner både när det gäller arbetsmiljö och säkerhet generellt. Att interagera med andra djurarter sker inte på lika villkor, oavsett vilken sinnesstämning de är i.

– Jag tycker inte man ska ha närkontakt med eland till exempel eller med elefant. Är du tillsammans med ett vilt djur är det förenat med en risk.

Det var just en eland, eller älgantilop, som den också kallas som var inblandad i den dödsolycka som skedde i slutet av augusti på Ölands djurpark. Polisen fick in larmet om en allvarlig olycka och senare visade det sig att en person ur personalen blivit ihjälstångad.

– Den här mannen har i samband med stallningen av djuren efter stängning stångats av den här antilopen och avlidit, sa Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kalmar och Kronoberg i samband med händelsen.

ANNONS

Den interna utredningen visade att olyckan inträffat när djuren skulle tas in och en struts och en eland kom i hög fart. I den situationen blev djurvårdaren stångad. Djurparken bedömer risken för en liknande incident som låg. Arbetsmiljöverket ska nu se över utredningen.

Kolmården stänger sitt delfinarium

Grundinställningen från Sandra Jönssons och World Animal Protections håll är att vilda djur ska leva i frihet. Samtidigt finns det vissa behov som gör att parkerna kan vara viktiga i arbetet med att bevara mångfalden, men det finns mycket att göra för framtidens djurparker.

– Jag tror att branschens lägstanivå måste höjas rejält, vi sannolikt kommer se att fler djurparker som kommer behöva stänga. Fler av de problematiska djurarterna kommer fasas ut, förställningar med vilda djur kommer inte vara acceptabelt.

Ett steg i den riktningen är det besked som Kolmården kom med i våras, att man på sikt planerar att stänga delfinariet och hitta nya hem till sina tolv delfiner. En nyhet som även den skapade rubriker och reaktioner, inte minst från djurrättshållet där man länge velat få bort delfinshowerna.

I stället ska Kolmården satsa mer på hotade arter. Sandra Jönsson tycker sig se en viss utveckling där djurparker vill ge djuren ett bättre liv. Även om det fortsatt går för långsamt.

ANNONS

– Fler och fler djurparker i Sverige renoverar, man slutar med närkontakt med vilda djur och shower. Man har ett större fokus på just utrotningshotade djur som har ett starkt bevarandebehov, säger Sandra Jönsson.

Så ser en tillräckligt bra djurpark ut enligt World Animal Protection

• Bevarandearbetet genomsyrar allting.

• Det är en fördel att ha djur som klarar nordiskt klimat för då kan de vara utomhus större delen av året. Eller att de har högkvalitativa året runt anläggningar.

• Det ska vara tydligt att djurparken är designat för dem ska bo där. Det betyder att man om besökare kanske inte alltid ser alla djur. Men då ska man inte bli besviken för det är ofta ett bar tecken.

• Ingen närkontakt eller föreställningar med vilda djur.

Källa: Sandra Jönsson, World Amimal Protection.

LÄS MER:Alla vargar på Borås djurpark har avlivats

LÄS MER:Sir Väs tillfångatagen på Skansen

LÄS MER:Furuviksparkens svar – efter de skjutna schimpanserna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS