Här är Stefan Löfvens karriär

Statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång inför valrörelsen nästa år. Här är den socialdemokratiska partiledarens cv och karriär.

ANNONS
|

Under sitt sommartal på Runö meddelar Stefan Löfven (S) sin avgång som partiledare och statsminister. Ett beslut som verkställs inför partiets kommande kongress i november.

Stefan Löfven började sin politiska karriär redan som tonåring när han efter inspiration av Olof Palme startade en lokal SSU-förening på 70-talet i Sollefteå. Värnplikten gjordes på Jämtlands flygflottilj (F4) efter en tvåårig gymnasieutbildning med inriktning på ekonomi.

Efter utbildningen och värnplikt sökte sig Stefan Löfven till en 48 veckor lång svetskurs i Kramfors, en yrkesval som kommit att känneteckna den socialdemokratiska partiledaren.

1979 tog han anställning som svetsare på försvarsindustriföretaget Hägglund & Söner i Örnsköldsvik, ett jobb han var kvar på fram tills 1995.

ANNONS
Mona Sahlin och Stefan Löfven, då ordförande i If Metall besöker Volvo för att informera sig om de varsel Volvo-koncernen aviserat, i oktober 2008.
Mona Sahlin och Stefan Löfven, då ordförande i If Metall besöker Volvo för att informera sig om de varsel Volvo-koncernen aviserat, i oktober 2008. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Det var också här som Stefan Löfven började sin fackliga karriär, först som kontaktombud 1981. Han kom senare att ta rollen som ombudsman i Svenska metallindustriarbetareförbundet, numer IF Metall. 2001 kom han att få rollen som biträdande förbundsordförande i facket och 2005 valdes han till IF Metalls högsta förtroendevald.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven fotograferad på IF Metall den 13 december 2011.
IF Metalls ordförande Stefan Löfven fotograferad på IF Metall den 13 december 2011. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Samtidigt som han blev förbundsordförande blev han också invald i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Men han blev först blev alltmänt känd i Sverige sju år senare när han fick förtroendet att leda Socialdemokraterna den 27 januari 2012 av en enhällig partistyrelse. Beslutet bekräftades året därpå under den Socialdemokratiska kongressen 4 april 2013.

Som partiledare för ett oppositionsparti gick Stefan Löfven in i valrörelsen 2014, ett val i vilket det rödgröna blocket fick fler röster än den borgerliga Alliansen. Med valvinsten återtog Stefan Löfven makten efter förlusterna på tidigt 00-tal – och fackföreningsmannen och svetsaren fick chefsrollen som statsminister i den nybildade regeringen.

Migranter utanför sina tält på Lesbos strand i Grekland, i mars 2021.
Migranter utanför sina tält på Lesbos strand i Grekland, i mars 2021. Bild: Panagiotis Balaskas

Stefan Löfvens första mandatperiod kom till stor del att färgas av migrationskrisen som följde efter valvinsten. Mandatperioden kom också att kännetecknas av den så kallade Decemberöverenskommelsen efter att ha förlorat budgetomröstningen.

Riksdagens talman Andreas Norlén håller pressträff efter talmansrundor med riksdagspartiernas ledare, 29 juni 2021.
Riksdagens talman Andreas Norlén håller pressträff efter talmansrundor med riksdagspartiernas ledare, 29 juni 2021. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Efter riksdagsvalet 2018 följde en höst och vinter fylld av presskonferenser när landets partier kämpade med att kunna lägga fram ett hållbart regeringsunderlag. Under regeringskrisen ledde Stefan Löfven en övergångsregering men kunde röstas fram som ny statsminister i januari 2019.

ANNONS
Stefan Löfven håller en pressträff efter att riksdagen återigen har valt honom till statsminister vid omröstningen den 7 juli 2021.
Stefan Löfven håller en pressträff efter att riksdagen återigen har valt honom till statsminister vid omröstningen den 7 juli 2021. Bild: Christine Olsson/TT

Det var mandatperioden och Stefan Löfvens första regeringskris, men inte den sista. Under försommaren i år kom regeringssamarbetet att utmanas när Vänsterpartiet satte ner foten kring frågor gällande marknadshyror.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh talar inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen.
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh talar inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen. Bild: Christine Olsson/TT

ANNONS