Häktad - höll sambon inlåst

ANNONS
|

Kriminalinspektör Johan Frisk - polisens förundersökningsledare - är kortfattad i sin beskrivning av ärendet som nu skakar den lilla orten Bruzaholm, öster om Eksjö:

- Det här är människor som delvis levt utanför samhället. Kvinnan var i mycket dåligt skick när vi fann henne. Men om det berodde på sjukdomen eller på att hon blivit misshandlad under en längre tid, det kan jag inte säga.

I samband med häktningen uppstod oklarheter om den misstänktes identitet.

Det finns uppgifter om att mannen levt under falsk id och i själva verket dödförklarades redan år 1999 och sedan dess använt sig av en annan mans personnummer.

ANNONS

- Vi vet inte i dagsläget exakt vem han är. Men det är en svensk man, alltså ingen utländsk medborgare som uppehåller sig här utan tillstånd. Båda de inblandade personerna är i 55-60-årsåldern, förklarar Johan Frisk.

Hur kvinnan mår vill polisen inte säga, mer än "efter omständigheterna väl". Hon skall dock vara mycket avmagrad och inte väga mer än 35-40 kilo.

Kvinnan lider av ms och har av allt att döma inte fått tillräckligt med mat. Dessutom påstås ju kvinnan, enligt häktningsbegäran, ha tvingats utstå en regelbunden misshandel sedan i januari 2000.

Sjukvården vill inte kommentera hälsotillståndet, utan hänvisar till polisen.

Hur mannen kunnat hålla kvinnan inlåst i den cirka 15 kvadratmeter stora campingstugan, under nästa nio år, är oklart.

En av parets grannar, Petra Mikaelsson, tycker att hela historien är mycket förvånande:

- Det känns konstigt. Det är visserligen inte ofta jag sett någon av dem. Men vid ett par tillfällen har de varit ute och promenerat tillsammans.

Petra berättar att hon och hennes barn besökt lekplatsen, alldeles i närheten av det lilla huset, många gånger:

- Jag har stått två meter från deras fönster och aldrig hört ett enda ljud. Om det var panik därinne, tycker jag att jag borde ha märkt det.

ANNONS

Den 56-årige man som driver campingen i Bruzaholm var, liksom många andra, förvånad över gripandet:

- De har bott här sedan 1999. Jag har inte varit inne i deras stuga sedan de flyttade in här. De har inte betalat hyran på länge, men jag har inte bara kunnat slänga ut dem, säger han till aftonbladet.se.

Paret är inte känt av socialen sedan tidigare. Men i måndags informerades socialtjänsten av polisen om kvinnans tillstånd och att hon behöver hjälp.

- Efter det startade vi en egen utredning. En av våra socialsekreterare har tagit en första kontakt och träffat kvinnan. Vi har erbjudit henne hjälp, säger socialchefen Ulla Henriksson.

Kommunen jobbar också med att utse en god man för att ge kvinnan stöd och bevaka hennes rättigheter.

Vid häktningsförhandlingen i Eksjö tingsrätt på fredag eftermiddag förnekade den misstänkte alla anklagelser.

- Han blev besviken över att han häktades eftersom han anser att han är oskyldig, säger mannens advokat Uno Karlsson.

Men häktningsbeslutet kommer inte att överklagas.

Då det gäller uppgifter om att mannen levt under falsk identitet är Karlssons kommentar:

- Han har lämnat en förklaring till varför det råder tveksamheter. Det kommer inte att vara några problem kring den frågan i fortsättningen. Mer kan jag inte säga.

ANNONS

Kammaråklagare Helen Yngwe fick dock mannen häktad som misstänkt för olaga frihetsberövande, som pågått från 1999 till augusti 2008, och för grov kvinnofridskränkning från januari 2000 och framåt. Fallet omgärdas av sekretess och yppandeförbud.

Det är ganska svårt att tänka sig att någon under nio år mot sin vilja hållits instängd i den lilla stuga som paret bodde i. Hur ser du på det?

- Tingsrätten har ansett att det föreligger sannolika skäl att häkta mannen för de brott han anklagas för, svarar Helen Yngwe.

Rätten beslutade också att mannen skall genomgå en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning.

ANNONS