Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gummipyramider räddar liv vid tågen

Gummimattor med små pyramider på ska rädda liv vid järnvägarna. Trafikverket hoppas att de nya panelerna ska förhindra obehöriga att ta sig in på järnvägsspåren.

- Vi testar den här metoden som ett komplement till övervakningskameror och stängsel. Materialet ska rent fysiskt hindra folk från att beträda spårområdet, säger Kenneth Svensson, sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor vid Trafikverket.

Panelerna ska nu monteras på fem testplatser. Natten mot torsdag lades den första ut i en kortare tunnel inne i centrala Hudiksvall.

Livsfarlig genväg

- Där har det varit ett akut problem. Tunneln har använts som genväg vilket är totalt livsfarligt. Nu lägger vi materialet tvärs mot spåret för att hindra att någon tar sig in.

"Gummipyramiderna" är, enligt Kenneth Svensson, väldigt svåra att gå på. I Belgien har panelerna minskat antalet obehöriga på spårområden med 98 procent.

- Nu vill vi testa materialet i svenska förhållanden. Hur det exempelvis påverkas av vinterväder. Vi kommer att göra en första utvärdering om tre månader, säger Kenneth Svensson

Nytt verktyg

Årligen omkommer mellan 70 och 110 personer på svensk järnväg. Majoriteten klassas som självmord men ett 30-tal dödsfall orsakas av att personer av annan anledning befunnit sig på spåren, vid övergångar eller kommit nära högspänningsanläggningar på spårområdet.

- Målet är att halvera antalet omkomna fram till 2020. Den här nya metoden är ett nytt verktyg i det arbetet. Kan man minska spårbeträdandet förbättras också arbetsmiljön för lokförarna, säger Svensson.

Obehöriga på spårområdet leder också till att tåg måste stoppas med stora förseningar som följd. Enbart i Hudiksvall rapporterades 14 timmars tågförsening av den anledningen.

- Det handlar om oerhörda kostnader ur ett samhällsperspektiv, säger Kenneth Svensson.