Reportagen om oklarheterna och missgreppen i rättsprocesserna mot Thomas Quick (till höger) gav Hannes Råstam en guldspade.
Reportagen om oklarheterna och missgreppen i rättsprocesserna mot Thomas Quick (till höger) gav Hannes Råstam en guldspade.

Guldspadar för gott grävande

ANNONS
|

På lördagen var det dags att dela ut guldspadarna för de undersökande reportage som enligt föreningens jury var bäst i fjol.

I den prestigefyllda kategorin Riks-tv belönades Hannes Råstam med en guldspade för sin serie i Sveriges Televisions Dokument Inifrån om oklarheter och missgrepp i rättsprocesserna mot Thomas Quick.

I kategorin Större dagstidning belönades Mikael Ölander och Mikael Hylin för reportagen om Jan Guillou och KGB i Expressen. Juryn motiverade med att de båda svarat för ”ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring en ikon inom journalistik och samhällsdebatt.”

Plågade grisar

Daniel Öhman och Malin Olofsson fick guldspadar i kategorin Riksradio för avslöjandena i Sveriges Radios Ekot om grisuppfödning.

ANNONS

I kategorin Mindre dagstidning prisades Lotta Lindqvist från Östran för avslöjanden om korruption i ett kommunalt bolag, i kategori Lokalradio fick Andreas Hedfors en spade för avslöjandena i SR Gotland som till slut fick landshövding Marianne Samuelsson att avgå – medan Sophia Djiobaridis från SVT:s Västnytt belönades i kategorin Lokal-tv för reportage om hur intäkterna från en allmän isbana gick till idrottsklubben Gais.

Bästa arbetsledare

I kategorin Tidskrift vann Marcus Derland, Elinor Torp och Marie Edholm från i Dagens Arbete för arbetsmiljöreportage. Tidningens reportagechef Gunilla Ericson fick arbetsledarpriset Den Gyllene Dynamon.

I bok-kategorin fick Lena Sundström en spade för boken Världens lyckligaste folk, om främlingsfientlighet i Danmark.

Kategorin för webben vanns av tre grävare från Svenska Dagbladet – Alexandra Hernadi, Tobias Olsson och Kristian Lindquist – för avslöjade konstigheter och misslyckanden i kommunala biståndsprojekt.

ANNONS