Greta Thunberg skippar klimatmöte i Egypten. Arkivbild.
Greta Thunberg skippar klimatmöte i Egypten. Arkivbild. Bild: Tim Aro/TT

Greta Thunberg skippar klimatmötet i Egypten

Greta Thunberg kommer inte att delta i klimatmötet COP27 i Egypten nästa månad. Det avslöjade klimataktivisten på söndagen samtidigt som hon anklagade mötet för greenwashing.

ANNONS
|

"Det finns många orsaker till att jag inte ska åka till COP27, men utrymmet för civilsamhället i år är extremt begränsat", sa Thunberg under en frågestund på Southbank Centre under lanseringen av hennes senaste bok.

Den 19-åriga aktivisten har tidigare uttryckt solidaritet på Twitter för politiska fångar som sitter fängslade i Egypten.

"COP-konferensen används i huvudsak som ett tillfälle för ledare och människor i maktpositioner att få uppmärksamhet genom att använda olika typer av greenwashing. Den är inte tänkt att ändra hela systemet utan bara för att uppmuntra en gradvis progress", menar Thunberg.

Greenwashing, eller grönmålning, är när en organisation försöker framställa sin vara, tjänst eller sig själv som bättre för miljö och klimat än vad den i själva verket är.

ANNONS

Greta Thunbergs bok "Klimatboken" släpptes i torsdags och innehåller cirka 100 texter från olika experter, bland annat ekonomen Thomas Piketty, WHO:s Tedros Adhanom Ghebreyesus samt författaren Naomi Klein.

Thunbergs inkomster från boken kommer gå till hennes stiftelse som ska dela ut pengarna till välgörenhetsorganisationer som arbetar med miljöfrågor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS