Greta Thunberg döms till dagsböter

Greta Thunberg har dömts till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en blockad i Malmös oljehamn. Timmar efter domen deltar hon i en ny aktion i samma hamn.
Själv nekar hon till brott.
– Vi kan inte rädda världen genom att spela efter reglerna, säger Greta Thunberg.

ANNONS
|

Greta Thunberg stod åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö tidigare i sommar. Hon döms till 30 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska hon betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Under förundersökningen svarade Greta Thunberg ”ingen kommentar” på samtliga frågor. Efter rättegången framträdde hon i en presskonferens med både svensk och utländsk media.

Där sa hon att domen var väntad och att hon inte kommer att sluta med klimataktioner.

– Vi kan inte rädda världen genom att följa lagen, säger Greta Thunberg.

Hon nekade till brott och menar, med hänvisning till klimatkrisen, att agerandet var försvarligt.

ANNONS

– Det är absurt att de som agerar i enlighet med vetenskapen är de som får betala priset och blir åtalade, medan fossilindustrin inte ställs till svars, säger hon.

Under rättegången visade åklagaren en film där man ser Greta Thunberg och andra unga sitta i oljehamnen och blockera vägen. En polis bad dem att flytta sig och frågade om de förstod och om de hörde befallningen.

– Det stämmer att jag var där den dagen och det stämmer att jag fick en befallning som jag inte lyssnade på, sa Greta Thunberg.

– Vi var lugna, vi skadade ingen människa och ingen egendom.

Många åhörare

Utanför domstolen fanns personer från Ta tillbaka framtiden, den organisation som anordnade protestaktionen i oljehamnen. Även en grupp som kallar sig Rebellmammorna var på plats, samt personer från Fridays for future.

– Vi vet att vi har rätt att leva och att fossilindustrin står i vägen för den rätten. Vi kommer fortsätta göra vad vi kan för att sätta stopp för fossilindustrin, säger Irma Kjellström, presstalesperson för ”Ta tillbaka framtiden”.

Det var den 19 juni som Greta Thunberg och andra aktivister från ”Ta tillbaka framtiden” genomförde en demonstration vid oljehamnen i Malmö. Demonstranterna hindrade bilar från att ta sig in på området genom att sätta sig på vägen.

ANNONS

Demonstrationen var en av flera som hölls vid oljehamnen i Malmö i juni.

Greta Thunberg var på plats även lördagen den 17 juni och söndagen den 18 juni. Då rapporterades också flera fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, men åtalet mot Greta Thunberg avser bara demonstrationen den 19 juni.

Åtalet hölls hemligt

Efter att åtalet mot Greta Thunberg blev offentligt den 5 juli fick det stor uppmärksamhet av internationella medier. Men Sydsvenskan kunde då avslöja att Greta Thunberg åtalades redan den 28 juni och att domstolen därmed hållit informationen hemlig i flera dagar. Åtalet blev offentligt efter påtryckningar av tidningen.

Anledningen till att tingsrätten sekretessmarkerade åtalet var då att Greta Thunberg har skyddade personuppgifter. Men sekretessbeläggningen var felaktig, säger avdelningsdomare Helena Tjörnstrand till Sydsvenskan. Oavsett om en åtalad har skyddade personuppgifter ska deras namn alltid framgå vid åtal.

– Vi på tingsrätten har gjort fel. Jag kan bara beklaga naturligtvis, det ska inte få hända och det tar vi ansvar för naturligtvis, sa Helena Tjörnstrand till Sydsvenskan.

Nils Funcke, författare och expert inom offentlighetsprincipen och yttrandefrihet, kritiserade då tingsrättens agerande.

– Det är ett allvarligt misstag. Så får man inte tillämpa sekretessbestämmelserna. Antingen har det brustit i omdöme hos någon person eller så har man rutiner som inte är tydliga nog, sa han då till Sydsvenskan.

ANNONS

Ny klimataktion

Vid 15-tiden på måndagen hade nio aktivister infunnit sig vid Oljehamnen i Malmö. De satt vid infarten för depån för tankbilar och hindrade minst en tankbil från att köra ut. Även Greta Thunberg deltog, bara timmar efter att domen för den liknande aktionen i samma hamn kommit.

– Vi gör det här för att vi är mitt uppe i en klimatkris. Vi som kan agera har en skyldighet att göra det, sa Greta Thunberg till TT.

Efter att ha bett aktivisterna flytta på sig flyttade polisen dem strax innan 16, till en närliggande gräsmatta. Där pratade polisen med aktivisterna.

Klockan 16.17 uppgav polisen på sin hemsida att aktionen var upplöst, och att den betraktas som en "allvarligare ordningsstörning". Trafiken rullar nu som vanligt.

LÄS MER:Greta Thunberg åtalas

LÄS MER:Thunberg skolstrejkar för sista gången – tar studenten

LÄS MER:Greta Thunberg slår tillbaka mot Andrew Tate

ANNONS