Grattis Kungen, 71 år – här är ditt liv i bilder

ANNONS
|

På valborgsmässoafton fyller kung Carl XVI Gustaf 71 år. Kungen kan blicka tillbaka på ett händelserikt första år på andra sidan av 70-strecket.

I maj döptes barnbarnet prins Oscar, i september var det prins Alexanders tur och i oktober var påven på Sverigebesök. Kungen och drottningen har även hunnit med statsbesök i bland annat Tyskland och Bhutan samt delat ut polarpriset till Max Martin.

Slår inte av på takten

I höst blir kungen morfar för sjätte gången, när prins Carl Philip och prinsessan Sofia ska välkomna sitt andra barn till världen och innan det ska han bland annat hinna med statsbesök i USA och Indonesien samtstort firande avNorges kung Harald och drottning Sonja som båda fyller 80 år. Kungen visar med andra ord inga tecken på att slå av på takten.

ANNONS

LÄS MER: Kungafamiljens 2016 i bilder

– Man jobbar så länge som hälsan står en bi, sade kungen till TT i samband med 70-årsdagen.

Har kritiserats

De 71fotografierna vi samlat i bildspelet ovan visar att kungen levt ett hektiskt liv kantat av resor, ceremonier, och statsmöten. De senaste åren har han också fått en del kritik för sitt sätt att bemöta media.

Nej, det är inte alltid roligt att vara kung.

– Roligt kanske det inte är varje dag, men det är roligt framför allt när det gäller idrottsevenemang när det går bra för Sverige, då känner man enorm stolthet, eller när någon svensk idrottare går upp på en prispall och så hissar man flaggan och så är det nationalsång, då känns det fantastiskt, sa han i en intervju med Sveriges Radio förra året.

QUIZ: Vad kan du om småprinsarna och småsessorna?

Han blev kung redan som 27-åring – då världens yngste regent – och var inte alltid bekväm i rollen som statschef.

– Jag var ju väldigt osäker. Alla människor var ju äldre. Jag gick och tänkte på det häromdagen, ute på landet, på Stenhammar, att då var man ju alltid yngst, vart än man kom. Nu är man snart äldst vart än man kommer,säger han till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS