Granater och bengaler får lämnas in under amnesti

För första gången i Sverige startar en amnesti för explosiva varor. "Vi vill få bort det här från gatan" säger polisens presstalesperson.

ANNONS
|

Små pistoler och gamla gevär var något av det som samlades in i vårt område under våren. Under några månader var det amnesti och vem som helst kunde lämna in vapen till polisen utan att få frågor om det.

LÄS MER:2 000 vapen inlämnade till polisen

Nu startar en ny amnesti. När den inleds på måndagen är det Sveriges första amnesti gällande explosiva varor. Det handlar om till exempel handgranater, sprängämnen och pyrotekniska prylar och gäller även om personen inte har något tillstånd för varorna. Man har rätt att vara anonym och kommer inte att dömas till ansvar även om tillstånd saknas.

– Vill få bort det här från gatan och det är olämpligt om någon har det hemma. Det är därför vi har en sådan här amnesti, säger Christer Fuxborg som är polisens presstalesperson.

ANNONS

Polisen hämtar

Det man gör om man skulle ha sådana varor hemma är att ringa 114 14 och då kommer polisen och hämtar grejerna där de finns. En polispatrull kommer då dit för att se om varan kan tas med direkt därifrån eller om nationella bombskyddet behöver hantera varorna.

För att få frihet från ansvar krävs att polisen har tagit hand om den explosiva varan.

Detta räknas som explosiva varor:

Exempelvis handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut och pyrotekniska artiklar som fyrverkerier. Även så kallade bengaler är pyrotekniska artiklar.

Källa: polisen

ANNONS