Två göteborgare leder Grön Ungdom framåt. På riksmötet i helgen valdes Leon McManus som nytt språkrör tillsammans med Rebecka Forsberg.
Två göteborgare leder Grön Ungdom framåt. På riksmötet i helgen valdes Leon McManus som nytt språkrör tillsammans med Rebecka Forsberg. Bild: Pressbild

Grön Ungdom vill förändra Miljöpartiet i grunden

Grön Ungdom vill att Miljöpartiet byter namn och slopar dagens modell med två språkrör.
– Hur mycket man än hatar personfixeringen i politiken så är det nödvändigt för att nå fram, säger Rebecka Forsberg, språkrör Grön Ungdom.

ANNONS
|

I helgen har Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom haft riksmöte och valt Leon McManus, 22, till nytt språkrör efter Aida Badeli.

Precis som språkrörskollegan Rebecka Forsberg är Leon McManus göteborgare.

– Vi är bra vänner och kollegor sedan innan, så det känns bra och tryggt. Sedan slipper jag ju åka till Stockholm lika ofta, och det är ju skönt, säger Rebecka Forsberg.

Ideologiskt ligger de två språkrören nära varandra. Båda vill att Grön Ungdom ska orientera sig tydligare åt vänster i politiken.

– Vi tycker att Miljöpartiet borde fokusera mer på rättvisefrågor som rör rättvisa mellan människor. Inte bara rättvisa mot miljön. Om vi ska ställa om så måste vi göra det på ett sätt så att alla hänger med, även fattiga, unga och arbetslösa, säger Rebecka Forsberg.

ANNONS

Vill beskatta kapital

I konkret politik handlar det bland annat om att man driver frågan om kapitalbeskattning som ett sätt att minska klyftorna.

– Vi ser också att rika släpper ut mer. När folk får mycket pengar köper de privatjet och lyxbilar och konsumerar på ett sätt som är väldigt skadligt för klimatet.

Leon McManus säger att han vill att Grön Ungdom ska blir det naturliga hemmet för Sveriges progressiva ungdom och stå längs fram i kampen mot ”den konservativa vågen och den högerkonservativa regeringen”.

– Jag vill att vi ska bli mycket tydligare med att stå upp för en human migrationspolitik, står upp mot rasismen och den stora kraften för att ta tag i klimatkrisen, säger Leon McManus.

Varför tror du att den konservativa vågen är så stark just bland unga män?

– Jag tror att vi har tagit dem för givet, att man alltid trott att unga är vänster, men så funkar det inte. Man måste vinna varje generation.

Ett språkrör räcker

Hur är det att driva?

– Vi har fått ett hårdare samhällsklimat. Flyktingar pekas ut som problemet i samhället. Står man upp för dem är det många som kritiserar en. Hatet och hoten mot oss som driver den politiken har ökat, men jag tror ändå att det är helt nödvändigt och något vi måste göra.

ANNONS

Grön Ungdoms riksmöte beslutade också att förbundet under höstens kongress ska driva frågan om ett namnbyte till De Gröna och att partiet skrotar modellen med två språkrör.

Rebecka Forsberg förklarar att ett namnbyte är viktigt för att signalera att Miljöpartiet inte är ett enfrågeparti och att markera närheten till den gröna ideologin och de gröna partierna på kontinenten.

– Alla de heter något som De Gröna.

Att ställa en person i centrum istället för två är inte okontroversiellt i ett parti som definierar sig som maktkritiskt, men Grön Ungdom menar ändå att det är rätt väg att gå.

– Det vi ser är att i de länder som gröna partier gjort det, så har det lett till ett lyft i förtroendet för företrädarna. Hur mycket man än hatar personfixeringen i politiken så är det nödvändigt för att nå fram, säger Rebecka Forsberg.

ANNONS