GP/Sifo 13 september

ANNONS
|

- Det nästan absurt jämna läget fortsätter, kommenterar Sifos Toivo Sjörén dagens mätning.

Mellan blocken är skillnaderna små, det borgerliga blocket ökar något till 47,8 och regeringssidan till 46,9. Skillnaderna på partinivå är mycket små och väljarna rör sig inom blocken.

Den enda säkra förändringen är folkpartiets siffror. Sedan i lördags har de gått från ett väljarstöd på 9,6 procent till dagens 7,2 och skillnaden är statistiskt säkerställd.

Enligt Toivo Sjöréns analys var uppgången i slutet av förra veckan, mitt i partiets djupaste kris, ett resultat av borgerlig uppslutning kring partiet. Nedgången började innan krisen efter dataintrången på socialdemokraternas interna nät.

ANNONS

- Man kan inte enbart eller huvudsakligen hänvisa till spionskandalen för att förklara folkpartiets sjunkande siffror.

Däremot är det sannolikt att skandalen hindrat partiet från möjligheten att hämta upp den nedgång som inleddes redan innan.

- Skandalen kan ha blockerat partiets möjligheter att nå ut med sin politik, säger Toivo Sjörén.

Och i går fick den lätt slumrande affären fart igen (se separata artiklar) och kommer kanske därmed att påverka även fortsättningsvis. Hittills är det i huvudsak män boende utanför storstäderna och personer över 40 år som överger partiet.

I dag är andra dagen som Sifo särredovisar opinionsläget för Sverigedemokraterna. Det sker efter beslutet att separat redovisa de partier som når cirka 2,5 procent av rösterna.

När Sifo under sina intervjuer ställer frågan - "Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag" - följs den av en uppräkning av riksdagspartierna. De som tänker rösta på andra partier får själva nämna dem vid namn, i dagens mätning har 2,4 procent av de tillfrågade svarat Sverigedemokraterna. Sifo överväger dock inte att dagarna innan valet ändra metoden och lägga till Sd i uppräkningen av politiska partier.

Att partiet nu särredovisas kan gynna partiet. Till TT säger Mikael Gilljam, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet, att mätningarna har ganska stor makt när det handlar om partier som ligger runt fyraprocentspärren

ANNONS

- Man kanske får taktikröster eller väljare som inte hade tänkt att rösta på partiet börjar vakna till. Var gränsen går är svårt att säga. Men det är ju inte tal om annat än att opinionsinstituten här har ett stort inflytande.

FELMARGINALER

Andra opinionsinstitut

ANNONS