GP/Sifo: S befäster väljarstödet i spåren av coronaviruset

Parti efter parti tappar väljare till Socialdemokraterna, visar GP/Sifos senaste väljarbarometer. I coronavirusets spår är partiet nu uppe i 31,7 procent.
– S har ganska snabbt fått en rejäl skjuts uppåt, samtidigt som SD haft svårt att upprätthålla sina tidigare siffror, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

ANNONS
|

I april ökade Socialdemokraterna med hela 6,8 procentenheter. Nu befästs den uppgången och partiet får 31,7 procent i GP/Sifos väljarbarometer för maj och partiet, som har haft en lång nedförsbacke, går nu bättre än på många år.

Partiets plockar väljare från alla partier utom KD. S är nu lika stora bland män som SD och största parti i samtliga fyra åldersgrupper.

– Det är en uppslutning kring S och ett godkännande av hanteringen av coronaviruset. Men det handlar också om att den politiska agendan har ändrats, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Att sysselsättning och ekonomi nu är i fokus gynnar rimligen S, enligt Toivo Sjörén.

ANNONS

LÄS MER:Därför kan Socialdemokraterna inte jubla över sitt lyft

Tungt för SD

SD får nu 18,9 procent av väljarstödet, över valresultatet, men långt ifrån de höga nivåer partiet låg på under hösten när de tävlade med S om rollen som största parti.

– Nu är det väldigt stor skillnad mellan SD och S. Det har hänt mycket på relativt kort tid, säger Toivo Sjörén.

Han säger att det handlar om att de områden där SD är starka, lag och ordning och invandring, har rasat kraftigt på den politiska agendan.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Bild: Göteborgs Universitet

Jonas Hinnfors är inne på samma spår.

– Frågorna finns inte riktigt kvar i debatten. På kort sikt finns det inga alternativa vägar för partiet som står ganska tomhänt, säger han.

LÄS MER:Katastrof eller fördel – så förändrar kriser politiken

Att väljaropinionen ser ut som den gör handlar också om att i stort sett allt fokus nu ligger på regeringen, och att de politiska konflikterna och skiljelinjerna är ovanligt få, nu under coronakrisen, enligt Jonas Hinnfors.

Men samtidigt som väljarna belönar S under coronakrisen syns får inte övriga partier bakom krispaketet, C, MP och L ta del av kakan.

– S är det parti som står i centrum för regeringsmakten, som de andra partierna sluter upp kring.

Samarbetspartierna ligger nu signifikant under sina valresultat.

C får nu 7,2 procent och sedan i mars har partiet tappat väljare från en av sina starkaste grupper: kvinnor under 30 år. I maj når C 12,4 procent i denna grupp, jämfört med 19,4 procent i mars.

ANNONS

Liberalerna under spärren

Värst ser det dock ut för L som med 3,4 procent fortsatt ligger under riksdagsspärren. Jonas Hinnfors konstaterar att partiet sedan länge har problem, både med intern splittring och otydlighet.

Samtidigt som partiet är en del av regeringssamarbetet som tar fram åtgärdspaketen under coronapandemin kommer partiet med egna utspel om den krisande ekonomin.

– Kanske finns det ett behov av att markera. Men de här mätningarna pekar inte på att den strategin har lyckats. Det kan också vara ett tecken på att man har interna spänningar, säger Jonas Hinnfors.

Med 3,9 procent ligger MP fortsatt kring riksdagsspärren. Detta trots att språkröret Per Bolund, har haft en ganska framträdande plats under coronakrisen. En förklaring kan, enligt Toivo Sjörén, vara att MP inte har någon stark position i de frågorna och därför inte får genomslag.

– Det är svårt för småpartierna att nå fram, säger han.

M får 18,6 procent, och är nu i stort sätt jämnstora med SD. Partiet har hittills inte tappat under coronakrisen, men har heller inte lyft.

– Även om det ekonomiska fokuset borde gynna M har debatten varit väldigt försiktig. Det handlar inte om några stora utspel, eller någon helt annan linje än den regeringen har, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

Så gjordes GP/Sifos majmätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 7310

intervjuer, gjorda 4 – 14 maj 2020, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer. Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

12,7 procent uppger inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS