Göteborgare letar efter fusk i amerikanska valet

President Joe Biden har varnat för att Donald Trump och hans partikamrater hotar demokratin och att USA:s framtid står på spel.
Johan Büser (S), riksdagsledamot från Göteborg, är på plats för att övervaka så att mellanårsvalet går rätt till.
– Vi ska säkerställa att valet sker på ett demokratiskt korrekt sätt, säger han.

ANNONS
|

Den svenska delegationen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, består av fyra riksdagsledamöter. Tillsammans med cirka 200 personer från hela världen ska de övervaka tisdagens mellanårsval i USA, där en ny kongress och nya guvernörer ska utses.

– Vi kommer observera i olika delstater, i mitt fall Missouri, säger Johan Büser, vice ordförande i den svenska delegationen och invald i riksdagen för Göteborg sedan 2014.

Mellanårsvalet sker mitt i president Joe Bidens första mandatperiod och präglas starkt av det kaos som följde efter Donald Trumps valförlust 2020, där han menade att fusk hade avgjort.

Biden sa nyligen att detta val avgör USA:s demokratiska framtid.

ANNONS

– Det är ett väldigt polariserat läge i USA. Biden riskerar att tappa sin majoritet i representanthuset nu, där byts ju alla 435 ledamöter ut och i senaten är det en tredjedel, säger Büser.

Socialdemokraten Johan Büser var ordförande i Sveriges OSSE-delegation fram till nyligen, då Björn Söder (SD) tog över. Büser är nu vice ordförande och just nu i USA för att övervaka mellanårsvalet.
Socialdemokraten Johan Büser var ordförande i Sveriges OSSE-delegation fram till nyligen, då Björn Söder (SD) tog över. Büser är nu vice ordförande och just nu i USA för att övervaka mellanårsvalet. Bild: Stefan Berg

Björn Söder leder

De svenska ledamöterna ska tillsammans med övriga OSSE-ledamöter övervaka att valet avgörs utan fusk eller felaktigheter. Inledningsvis samlades alla i Washington för en genomgång och därefter åkte de vidare till sina respektive distrikt. Med sig till vallokalerna har delegaterna ett standardiserat protokoll där de bockar av allt i från om röstningen går rätt till, om lokalen är tillgänglig för alla och om röstningen till exempel övervakas av polis eller militär.

Det här är OSSE

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, grundades 1975. Det är en internationell organisation som arbetar för att förebygga krig mellan Europas stater men också att främja ekonomiskt samarbete och slå vakt om mänskliga rättigheter.

Bland OSSE:s uppgifter ingår att övervaka parlamentsval och presidentval runt om i världen. Ledamöterna i OSSE består av parlamentariker från organisationens 57 medlemsstater.

Sveriges delegationsledare är sedan några veckor tillbaka Björn Söder (SD), som ska övervaka valet i Las Vegas. Söder tog över efter Büser, som varit ordförande sedan 2018. Förutom Söder och Büser finns också Carina Ödebrink (S) och Margareta Cederfelt (M) bland de utsända.

Valet av SD-ledamoten har ansetts kontroversiellt och bland annat försvarsexperten Patrik Oksanen har varnat för att det kan skada Sveriges anseende i världen – framför allt i frågor som rör mänskliga rättigheter, mediefrihet och arbetet mot desinformation.

Kan försvåra

Även Johan Büser menar att det har betydelse vem som leder delegationen. I media utomlands har Björn Söder beskrivits som ”en högerextrem politiker ” och att han twittrat positivt om valframgången för italienska högernationalisten Giorgia Meloni, har uppmärksammats.

ANNONS

– Det har inte någon betydelse för hans och mitt samarbete inom OSSE, jag försöker att skilja på sak och person. Men det har betydelse för Sveriges anseende, säger Büser, och pekar bland annat på OSSE:s arbete för att stärka minoriteters rättigheter och demokrati i länder med en problematisk inställning i dessa frågor.

Björn Söder själv har tidigare kallat kritiken mot honom för ”oseriös” och lyft fram det arbete han bedrivit inom ramen för OSSE sedan 2014.

– Till exempel när det gäller mänskliga rättigheter så handlar det om hur minoriteter, framför allt kristna, behandlas, har han tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Mellanårsvalet i USA – det här står på spel

LÄS MER:Experten varnar: Ödesval för USA:s demokrati

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS