Gävlebockens liv och död

ANNONS
|

1966, när bocken ställdes på torget i Gävle för första gången, var den 13 meter hög, 7 meter lång och 3 ton tung. Sitt första år som julbock, sattes den i brand vid tolvslaget på nyårsafton.

På grund av sin sorgliga historia har vadslagning om bocken blivit väldigt stor – både i Sverige och internationellt. Där sätter man pengar på vilket datum man tror att bocken kommer att brännas ner.

Flera av de år som bocken förstörts eller bränts ner, har kommunen satt upp en ny bock. Men inte heller den har fått vara i fred, utan har också förstörts otaliga gånger.

ANNONS

Kameraövervakad

1996 övervakades Gävlebocken för första gången med webbkamera, ochdet året klarade sig bocken från att förstöras eller brännas ner. 2009 utsattes webbkamerorna för någon form av hackerattack, vilket gjorde att pyromanerna inte syntes på bilderna. Då brann bocken den 23 december.

Stal bocken - och la den på bakgården

Ett av de mer spektakulära öden som bocken gått till mötes är när den blev stulen. 1973 stal en man den gigantiska bocken och la den hemma på sin bakgård. Han dömdes senare till två års fängelse för grov stöld.

1976 körde en student i Gävle in i bokens backben med en Volvo, så att bocken kollapsade.

2010 klarade sig Gävlebocken med halmet i behåll, men samma år uppdagades en kupp. Det fanns nämligen planer på att kidnappa bocken till Stockholm med hjälp av en helikopter.

12 av 50 år

Bara 12 av de totalt 50 år som bocken placerats på torget har den fått stå i fred - utan försök att sabotera, bränna ner eller på annat sätt förstöra bocken.

Initiativtagaren till Gävlebocken, reklammannen Stig Gavlén, ville att kommunen skulle upphöra med traditionen 2015, om inte kommunen lyckades få stopp på bränderna. Trots detta restes bocken ändå 2015 – och brändes ner den 27 december,

Sabotage och mordbrand

Trots att bockens öde bidragit till stor uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt, är det olagligt att tända eld på eller på annat sätt sabotera bocken, då det rubriceras som sabotage och mordbrand.

Genom åren har kommunen och polisen försökt förhindra att bocken ska förstöras, genom såväl vakter som webbkamerasändning och impregnering av materialet.

Förra året sattes bocken i brand den 27 december klockan 03.15, då en berusad man i 25-årsåldern tände på bocken och lämnade platsen. Han erkände dock gärningen senare under dagen.

ANNONS

Tackar för sig - på Twitter

Gävlebocken har även ettegetTwitterkonto, med över 9 000 följare. Där uppdateras hur monteringen av bocken går och händelser i och omkring bocken. Och, som förra året, berättar bocken att den inte fått stå kvar utan bränts ner.

ANNONS