Fredrik Lennartsson, Sveriges kommuner och regioner, och Martin Årnlöv, Röda Korset, var med och presenterade det nya initiativet på en pressträff på onsdagen.
Fredrik Lennartsson, Sveriges kommuner och regioner, och Martin Årnlöv, Röda Korset, var med och presenterade det nya initiativet på en pressträff på onsdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Går samman för att stärka stödet till riskgrupperna

Flera myndigheter och organisationer går samman för att hjälpa riskgrupper i samhället med bland annat matinköp.

ANNONS
|

Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska tillsammans med organisationer inom civilsamhället stödja kommuner med hjälp med exempelvis matinköp till riskgrupper.

– Här finns en bra möjlighet för samverkan för att klara oss igenom krisen. Frivilligorganisationerna och kommunerna kommer gemensamt kunna förstärka stödet till medborgare som behöver stöd och hjälp, säger Anders Knape, ordförande för SKR i ett pressmeddelande.

I ett första steg innebär det att man ska stärka de frivilliga resursgrupper som redan finns i 155 kommuner.

Sveriges Civilförsvarsförbund kommer där att få ett samordningsansvar.

I nästa steg har SKR och MSB bett Svenska Röda Korset, Svenska Kyrkan, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner att ingå en avsiktsförklaring om samverkan.

ANNONS

– Alla dessa ideella organisationer är en mycket viktig resurs och en kraftfull del i vår krisberedskap. När en kris som denna inträffar så måste vi alla vara solidariska och ta vårt ansvar, säger Dan Eliasson, generaldirektör MSB, i pressmeddelandet.

ANNONS