Gängens värsta fiende Jan Jönsson (L) klär sig i drag

I valrörelsen blev Jan Jönsson (L) känd som ”gängens värsta fiende” på kampanjaffischerna.
Nu tar han strid mot intolerans – genom att klä sig i drag.
– Sagor är inte farliga för barn och det är inte dragqueens heller, säger han i en video i sociala medier.

ANNONS
|

Bussarna i Stockholm pryddes inför valet av Jan Jönssons ansikte och texten: ”Så här ser han ut. Gängen värsta fiende”. Med kampanjen ville det dåvarande socialborgarrådet lyfta vikten av tidiga insatser för att bryta nyrekryteringen till gängen.

Och nu går han alltså vidare med en ny kampanj. Jan Jönsson, som nu är borgarråd i opposition och gruppledare för L i Stockholm, tar nu strid för fri kultur genom att klä sig i drag och i en video läsa sagor för barn.

Detta kan kopplas till den senaste tidens diskussion kring om det är lämpligt att dragartister läser sagor för barn. På flera håll i landet har SD-politiker velat stoppa arrangemanget ”drag story hour” där dragartisterna Miss Shameless och Lady Busty läser sagor för barn.

ANNONS

I videon slår Jönsson fast att det inte är farligt med vare sig sagor eller dragqueens, och tillägger:

– Men populism och intolerans, det är farligt för barn och för vuxna.

Enligt ett pressmeddelande från Liberalerna har Jan Jönsson tagit hjälp av den professionella dragartisten Adam Risberg, känd under namnet Admira Thunderpussy, för att förvandlas från politiker till dragqueen i högklackat.

– Det här är en konstform som återkommande demoniseras. Jag vill visa att dragqueens är helt ofarliga för både barn och vuxna, däremot har intolerans och populism krossat många individers drömmar genom historien, säger Jönsson i pressmeddelandet.

Åkesson: Anspelar på sex

Sedan kampanjen blev känd har Jan Jönsson fått väldigt mycket reaktioner, inte minst i sociala medier. De allra flesta är positiva, slår han fast.

– Jag är nästan överväldigad över all kärlek.

Jönsson är glad för responsen, men menar att han egentligen hade önskat att kampanjen gått obemärkt förbi.

– Att det blir så mycket reaktioner beror ju på att väldigt många människor upplever att även deras egen frihet på sikt är hotad, säger han.

I Sverige är det framför allt politiker från Sverigedemokraterna, som på riksplanet samarbetar med Liberalerna, som har motsatt sig att dragartister läser sagor för barn. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson har uttalat sig kritiskt och framhållit att det ”finns en sexualisering” kring sagostunderna.

ANNONS

– Man klär sig på ett speciellt sätt som anspelar på sex. Man kallar sig saker som anspelar på sexualitet. Jag har inga problem med det, det kan till och med vara underhållande med dragshow och så. Men när man ska läsa sagor för barn måste man vara väldigt noga med att inte gå över den gränsen, sa Åkesson i Ekots lördagsintervju tidigare i år.

Inget SD-samarbete

Jan Jönsson har länge varit en av de främsta kritikerna inom L emot SD-samarbetet.

– Man ska komma ihåg att här i Stockholm har vi liberaler överhuvudtaget inget samarbete med SD och det kommer vi inte ha heller, det är vi eniga om, säger han.

Jönsson tillägger att han skulle önska mer motstånd från liberaler även på riksplanet när friheter hotas. Samtidigt säger han att L-ledaren Johan Pehrson har markerat och nämner partiledardebatten i SVT för en tid sedan, som exempel.

LÄS MER:Vägrar nutidskonst och ickebinär lucia – nu trappar SD upp sitt kulturkrig

LÄS MER:SD:s ökade inflytande märks allt tydligare

LÄS MER:Experten sågar valaffischerna: ”Platt, ängsligt och spretigt”

ANNONS