Fyra personer allvarligt skadade

Sammanlagt vårdas tio personer på sjukhus i Stockholmsområdet efter gårdagens misstänkta terrordåd på Drottninggatan som har krävt fyra människoliv. Fyra har allvarliga skador och ligger på intensivvårdsavdelningar, uppger Stockholms läns landsting för TT.

ANNONS
|

- Av de sex övriga skadade finns ett barn och det är inte allvarligt skadat, säger Patrik Söderberg, chef för den katastrofmedicinska ledningscentralen på Stockholms läns landsting.

Han har inga uppgifter om de som vårdas på intensivvårdsavdelningarna har livshotade skador.

En person avled i går på sjukhus och tre avled på Drottninggatan.

Stockholms landsting övergick klockan 12 till stabsläge från det förstärkningsläge som rått sedan terrorattacken på fredagseftermiddagen. I praktiken innebär det att en större del av beslutsfattandet flyttas tillbaka till de olika sjukhusen.

ANNONS

En man anhållen

En man har anhållits misstänkt för terroristbrott genom mord. Polisen misstänker att den anhållne mannen körde lastbilen som användes för att meja ner folk på Drottninggatan.

- Ja, så är det, säger polisens presstalesperson Lars Byström till TT.

Enligt uppgifter till SVT ska en väska med sprängämne ha hittats i lastbilen. Polisen vill inte bekräfta uppgifterna för TT.

Enligt Aftonbladet och Ekot är den anhållne är 39-åring man från Uzbekistan.

Greps i Märsta

Mannen greps i Märsta norr om Stockholm i går efter attacken och anhölls natten till lördag, misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

- Den här personen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Terrorexperten Hans Brun säger till SVT att det är ett viktigt steg framåt att en person är anhållen.

- Han kommer säkert att begäras häktad inom de närmsta dagarna och då får vi veta mer om honom. Vi får namn, bakgrund och en bättre bild av personen, säger han.

ANNONS

Senast klockan 12 på tisdag måste vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder förundersökningen, fatta beslut om den anhållne ska häktas.

Mannen kunde gripas sedan han väckt misstankar i en butik.

- Han bröt ifrån det normala mönstret (...) Hans sätt att röra sig blev intressant och en patrull i närheten grep honom, säger Jan Evensson från Stockholmspolisen.

Mannen passar in på signalementet på den bild som polisen gick ut med under fredagen. Bilden visar en man som har en mörk huva uppdragen över huvudet.

Lastbilen bärgad

Polisen har slagit till mot flera adresser i Stockholmsområdet. Flera medier skriver att ett gripande med kopplingar till dådet har gjorts i samband med en husrannsakan på en adress i Hjulsta, i nordvästra Stockholm, men det vill inte polisen bekräfta.

- Insatsen har pågått på flera olika platser med olika åtgärder som i nuläget inte går att beskriva i detalj, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

ANNONS

Drottninggatan är till stora delar fortsatt avspärrad. Vid avspärrningsbanden har folk börjat lägga ned blommor för att hedra offren. Det finns ingen bestämd tid för när avspärrningarna kommer att hävas.

Polisen uppmanar allmänheten att undvika att besöka de centrala delarna av Stockholm.

- Efterarbete pågår och det handlar om att vi har avspärrningar som vi kan behöva utöka, säger polisens presstalesperson Lars Byström till TT.

- Snarare en vädjan. Det är för att undvika en del olägenheter som kan uppstå, säger Lars Byström.

Lastbilen som användes vid dådet har bärgats från Drottninggatan för teknisk undersökning.

TT

Fakta: Ett tidigare dåd i Stockholm

I december 2010 sprängde en ensam man, Taimour Abdulwahab, en kroppsbomb på Bryggargatan helt nära Drottninggatan i Stockholm, mitt i julruschen.

Han själv blev den ende som dödades i attentatet – vilket var ren tur.

Han hade också lämnat sin bil med sprängämnen på en annan tvärgata till Drottninggatan. Ingen laddning detonerade där.

Taimour Abdulwahab hade ett id-kort utfärdat i belgiska Liège

ANNONS