Nästan tre av tio läkare beredda att utföra dödshjälp, visar ny undersökning.
Nästan tre av tio läkare beredda att utföra dödshjälp, visar ny undersökning. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fyra av tio läkare positiva till legalisering av dödshjälp

Fyra av tio läkare är för dödshjälp och tre av tio är beredda att utföra hjälpen om det vore tillåtet. Det visar en ny undersökning från Sveriges Läkarförbund.

ANNONS
|

Undersökningen baseras på en enkät som skickades ut till delar av Läkarförbundets medlemmar i början av maj. Av 6 800 tillfrågade svarade hälften på frågor kring inställning till dödshjälp och legalisering av dödshjälp.

Resultatet visar att 41 procent är positiva till en legalisering av dödshjälp och att 29 procent är beredda att utföra dödshjälp om det vore tillåtet.

Förbundet mot dödshjälp

Torsten Mossberg är legitimerad läkare och förbundets expert i medicinsk-etiska frågor och före detta medicinalråd.

– Yngre läkare ser ut att vara mer positiva till dödshjälp. Vad det beror på vet vi inte men det kan handla att de har mindre erfarenhet av döende, säger han.

ANNONS

Varför är frågan viktig att undersöka?

Torsten Mossberg, medicinsk-etisk expert, Sveriges Läkarförbund.
Torsten Mossberg, medicinsk-etisk expert, Sveriges Läkarförbund. Bild: Sveriges Läkarförbund

– Läkarförbundet är i grunden emot legalisering av dödshjälp i Sverige och vi tycker att debatten om dödshjälp har blivit mer och mer polariserad. Det här är ett sätt för oss att ta temperaturen på frågan bland våra medlemmar, säger han.

Vad betyder resultatet för förbundets inställning?

– Det verkar som att det finns en majoritet som positiva till frågan och intar därför en ödmjuk inställning och säger inte längre kategoriskt nej till en parlamentarisk utredning som efterfrågats av läkare kring dödshjälp och välkomnar en allsidig kartläggning av hur det ser ut i andra länder, säger han.

I länder där dödshjälp är tillåtet brukar läkare medverka, antingen genom att utföra den dödande handlingen eller genom att skriva ut det läkemedel som personen ska ta i självmordssyfte.

Dödshjälp i andra länder

Reglering av dödshjälp finns bland annat i Belgien, Nederländerna, Schweiz, Kanada och vissa delstater i USA.

I Sverige är avbrytande av livsuppehållande behandling som exempelvis att stänga av respiratorn eller avbryta näringstillförseln, redan tillåtet. För att vara förenligt med god etik i krävs att fortsatt behandling strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet och inte gagnar patienten. Även när en beslutskapabel, välinformerad patient själv begär att behandlingen ska avbrytas är det tillåtet.

ANNONS

LÄS MER: Misstänkt medhjälp till dråp efter dödshjälp

LÄS MER: Belgien: Första gången en minderårig fått dödshjälp

ANNONS