Osäker på om skyddsnätet ska fungera. Arkivbild.
Osäker på om skyddsnätet ska fungera. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fyra av tio föräldrar litar inte på skyddsnätet

Många föräldrar har lågt förtroende för samhällets skyddsnät, enligt en ny undersökning. Samtidigt anser en majoritet av de som fått stöd att stödet hjälpte.

ANNONS

Föräldrar som inte vill ta emot hjälp från socialtjänsten har varit ett debattämne i Sverige. Nyligen visade en undersökning i Stockholms stad att runt var fjärde förälder tackar nej till erbjuden insats från socialtjänsten.

Enligt en ny undersökning från organisationen Maskrosbarn tycks även många föräldrar inte lita på att samhällets skyddsnät ska fungera om deras barn mår dåligt och behöver stöd.

40 procent svarar att de de har ganska litet förtroende eller inget förtroende alls för skyddsnätet i form av socialtjänst, vårdcentral, barn- och ungdomspsykiatri samt skolhälsovård.

41 procent svarar att de tycker att det är otydligt var de ska vända sig för att få stöd.

ANNONS

Samtidigt uppger en relativt stor andel av de som sökt och fått samhällets stöd för sina barn att de är nöjda. 72 procent anser att stödet hjälpte.

Drygt 1 000 föräldrar ingår i enkäten som genomförts av Novus.

155 barn som får stöd av Maskrosbarn tillfrågades också. Av dem hade 57 procent ett lågt förtroende för det svenska skyddsnätet.

ANNONS