Genrebild.
Genrebild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Fusket för dåligt – student anmälde köp till Arn

Kan man få tillbaka pengarna om kandidatuppsatsen man köpt underkänns?
Nej, säger Allmänna reklamationsnämnden (Arn), som nyss beslutade att inte pröva fuskarens fall.

ANNONS
|

Företaget studenten tog kontakt med garanterade ett godkänt betyg om hen köpte deras färdiga examensarbete, något Aftonbladet var först med att rapportera om.

Men väl vid examinationsdagen underkändes uppsatsen – trots företagets löften.

”NN:s avsikt med att köpa uppsatsen har varit att fuska sig till en högskoleexamen på den utbildning som hon varit antagen till”, står det skrivet i Arns ärendebeslut.

Såväl studenten som företaget har varit medvetna om att det rörde sig om fusk, och har dessutom diskuterat sinsemellan att studenten ”riskerade att bli avstängd från lärosätet genom att lämna in den beställda C-uppsatsen.”

ANNONS

"En sådan ordning framstår som stötande”

Att uppsatsen underkändes – trots fusk – fick studenten att se rött. I hopp om att få tillbaka pengarna hen betalat valde studenten att kontakta Arn.

”Grunden för kravet var att företaget inte har presterat en C-uppsats av den kvalitet som parterna avtalat om”, skriver Arn.

Arn, som anser att avtalet parterna emellan ”stridit mot goda seder”, beviljade inte studentens återbetalningskrav.

”En C-uppsats är en kandidatuppsats, det vill säga ett självständigt, utredande forskningsarbete på högskolenivå som är en förutsättning för att erhålla en kandidatexamen”, skriver nämnden i sin motivering.

Man fortsätter:

”Nämnden anser att en prövning av NN:s krav om återbetalning skulle medföra att rättsordningen bidrar till upprätthållandet av avtal som syftar till att vilseleda ett lärosäte vid examinering och betygsättning, vilket utgör myndighetsutövning. En sådan ordning framstår som stötande och avtalet får därför anses strida mot goda seder. Avtalet är därmed ogiltigt och saknar rättsverkan.”

Hur mycket studenten betalade för den falska kandidatuppsatsen framgår inte av Arns beslut.

LÄS MER:Patient skickades hem med liktorn – hade cancer

LÄS MER:Remiss kom aldrig fram – patient dog i cancer

ANNONS