Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Fullt utvecklad brand - risk för explosion

Räddningstjänsten i Malmö larmades till Emiltorps industriområde på grund av en bilbrand som sedan spred till en industrilokal. Det finns en stor explosionsrisk och ett stort området runt byggnaden är avspärrad. – Runt 200-300 meter runt byggnaden kommer att vara avspärrat fram till midnatt ikväll, säger Mats Steer, inre befäl för Malmös räddningstjänst.

Det första larmet som kom in till polisen gällde i första hand en brinnande bil i östra Malmö. Larmet kom strax efter klockan 22.00 på måndagskvällen. 

Vidare har information kommit att bilen som brunnit ska ha stått i ett garage i Rosengård på Bariumgatan. Branden ska senare ha utvecklats och innefatta en hel byggnadslänga med industrilokaler för flera verksamma bolag.

Explosionsrisk

Polisen var på plats med cirka fem enheter och spärrade av området.

– Vi har ett stort område avspärrat då det finns risk för explosion på grund av att det kan finnas gastuber i byggnaden, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisen region Syd. 

Under natten släcktes den stora branden men avspärrningarna kommer att vara kvar fram till midnatt idag. De omfattar gator flera hundra meter runt lokalen. Järnvägen mellan Amiralsgatan och söder om Industrigatan är avspärrad samt delar av en kyrkogård. 

– 50 meter in i kyrkogården är det avspärrat. Det är en säkerhetsåtgärd. Vi följer våra rutiner och ska låta gasolflaskorna svalna innan vi går in. Det finns fortfarande en explosionsrisk, säger Mats Steer vid Malmös räddningstjänst. 

Kommer ni göra något mer under dagen?

– Inte som jag ser det nu, det kan hända att vi gör en annan bedömning senare. 

Oklart hur branden startat

Anna Göransson, vid polisen i Syd, kunde inte uttala sig om hur branden ska ha startat men berättade  att det kommer att göras utredningar på hur detta ska ha kunnat gått till. 

– Vi vet i nuläget inte om det börjat brinna av sig själv eller om den på något sätt skulle vara anlagd. Vi kommer att göra utredningar men just nu finns det inte någon misstanke bakom branden, säger Göransson. 

För att utreda händelsen har polisen inlett en förundersökning om mordbrand. 

Polisen skrev på sin hemsida att "troligtvis var byggnaden tom på människor när branden utbröt". Branden ska inte ligga nära något bostadsområde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.