Friades från våldtäkt, kräver miljoner

ANNONS
|

En 40-årig man kräver 4,5 miljoner kronor i skadestånd efter att oskyldigt blivit dömd för våldtäkt, skriver SVT Nyheter Öst.

Mannen dömdes 2008 av tingsrätten mot sitt nekande för våldtäkt av barn. Domen på två års fängelse fastställdes senare av hovrätten.

Men senare framkom att den flicka som vittnat mot honom berättat att våldtäktshistorien inte var sann. Mannen hade då avtjänat 16 månaders fängelse. 40-åringen begärde och fick resningstillstånd av Högsta domstolen och i höstas friades han till slut av Göta hovrätt.

Nu kräver mannen, via sitt juridiska ombud, skadstånd. Han menar att domen förstört hans liv. Han har bland annat förlorat sitt jobb, har känt sig tvingad att flyttat från hemorten och bytt namn. Han menar därför att han borde ha rätt till högre skadestånd än vad som anses normalt och kräver 4,5 miljoner i kompensation.

ANNONS

– Vi har begärt 4,5 miljoner i skadestånd, vilket är högre än vad JK:s praxis ser ut. Men min uppfattning är att beloppet är fullt skäligt med tanke på det lidande som min klient har gått igenom. Begreppet våldtäkt är väldigt stigmatiserande, särskilt när det rör sig mot en yngre person. Konsekvenserna och lidandet min klient har utsatts för på grund av att i samhällets ögon varit dömd för det här brottet, det går inte att sätta ett pris på, säger mannens advokat, Arash Raoufi.

ANNONS