Fjällvandring i Jämtlandsfjällen. Arkivbild.
Fjällvandring i Jämtlandsfjällen. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Förvånansvärt lite skräp i fjällen

ANNONS

I fjol var det inget vidare – men i år verkar fjällvandrarna ha blivit bättre på att ta med sig sitt skräp och sina sopor i stället för att lämna det ute i naturen, noterar SVT Nyheter Jämtland.

– I år är det förvånansvärt bra, säger Martin Svedberg vid länsstyrelsen i Jämtlands län som regelbundet inspekterar den välbesökta leden Jämtlandstriangeln.

Trenden märks även hos Svenska turistföreningen (STF).

– Vi har inte fått en massa larmrapporter från våra stugor och fjällstationer och det är ju positivt. Så vår generella känsla är att det har blivit bättre, säger STF:s vd Maria Ros Hjelm.

ANNONS

Ett konkret exempel är antalet kvarlämnade tält vid Kebnekaise fjällstation. Hittills i år är antalet tre – i fjol var det hundra.

Dessvärre är det inte bara sopor som turisterna tar med hem. Länsstyrelsens Martin Svedberg har även sett att så kallade nödlådor med bland annat mat, verktyg och sjukvårdsutrustning länsats i raststugorna.

– Det är lite tråkigt. Det är ingen som har varit i nöd, vad vi vet, säger han till SVT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS